- Haberler
- Keşfet
- Zeytinyağlı sarma yaparken yaprak yırtılıyorsa bunu ekleyince yırtılmıyor 1 çay kaşığı yeterli!
Zeytinyağlı sarma yaparken yaprak yırtılıyorsa bunu ekleyince yırtılmıyor 1 çay kaşığı yeterli!
* Zeytinyağlı yaprak sarma * çok sevilir. Hem vitaminli hem de lezzetli olan sarma yapmadan önce bilmeniz gereken bazı püf noktalar var.
/ Zeytinyağlı yaprak sarma / Türkiye’de çok tüketilir. Özellikle Tokat’taki bahçelerden toplanan yapraklarla yapılan sarmalar çok seviliyor. Tokat sarmasının tüm dünyada namı vardır. Köylü kadınlar tarafından elle salamura edilen yapraklar her mevsim lezzetle tüketilir. Fakat sarma yaparken bilmeniz gereken bazı püf noktalar var. Bu sayede sarmalarınız yırtılmayacak ve dağılmayacak.
SARMANIN YIRTILMAMASI VE DAĞILMAMASI İÇİN EKLEYİN
Yaprak sarma sarmadan önce bilmeniz gereken bazı detaylar var. Bu detaylardan biri de sarmanın yırtılması ve dağılmasını önleyen bir tatlı kaşığı tarçın. Evet yanlış duymadınız tarçın yemeklere lezzet katarken sarmanın dağılmasını ve yaprağın da yırtılmasını önlüyor.
İşte damak çatlatan yaprak sarma için gereken malzemeler:
- 1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)
İç harcı için;
- 1 çay bardağı zeytinyağı (125 ml)
- 3 adet kuru soğan
- 1 adet domates rendesi
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 avuç maydanoz
- 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
Üzeri için;
- Yarım limon suyu
- Limon dilimleri
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2,5 su bardağı sıcak su (500 ml)
İŞTE ADIM ADIM ZEYTİNYAĞLI SARMA TARİFİ
Asma yaprağı dolması yapmak için öncelikle üzüm yaprağını tuzunun çıkması için suda bekletiyoruz. Tuz miktarı ne kadar fazlaysa, o kadar uzun süre beklemek iyidir. İsterseniz suyunu değiştirip tekrar bekletebilirsiniz. Ben genellikle yaprakları birkaç saat önceden çıkarıp suda bekletiyorum.
Dolgu malzemeleri için, bir tencereye zeytinyağını alıyoruz ve doğradığımız soğanları, fıstığı ve kuş üzümlerini kavuruyoruz. Şeker eklenip, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavuruluyor. Sonra pirinci ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Ardından domates rendesi, tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Su eklenip, iç harç suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. İç harcı ocaktan alıyoruz ve küçük doğradığınız maydanozu da ekleyerek karıştırıyoruz.
Artık yaprakları sarmaya başlayabiliriz. Yaprakları düz bir zemine seriyoruz ve yaprağın büyüklüğüne göre iç malzemesini koyuyoruz, fazla sıkı olmamasına dikkat ediyoruz. Yaprakları yanlardan içe doğru kapatıp, sigara böreği gibi sarıyoruz.
Sardığımız yaprakları tencereye düzenli bir şekilde diziyoruz. Eğer fazla yaprak veya kabak yaprağı çıkarsa, tencerenin tabanına bir sıra dizebiliriz.
Tüm yaprakları sıraladıktan sonra üzerlerine limon dilimleri yerleştiriyoruz. Yarım limonun suyunu sıkıyoruz. Üzerine zeytinyağı ve şeker ekliyoruz.
Sarmaların üzerini kaplayacak kadar su ilave ediyoruz (benim tenceremde yaklaşık 1.5 bardak yeterli oluyor) ve eğer varsa artan yapraklarla üstlerini kapatabiliriz. Dolma taşı da kullanabilirsiniz, bu şekilde dolmalar buharla daha homojen bir şekilde pişer.
Sarmalar kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz ve suyun seviyesini düzenli olarak kontrol ederek suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun!