• Haberler
  • Güncel
  • Zeytinyağı nasıl saklanmalı? Sakın bu yerlerde saklamayın. Çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz

Zeytinyağı nasıl saklanmalı? Sakın bu yerlerde saklamayın. Çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz

Zeytinyağı nasıl saklanır? Hakiki zeytinyağını saklarken bilmeniz gereken aşçılık sırları var. Bu bilgiler sayesinde zeytinyağını uzun seneler muhafa edebilirsiniz.

Hakiki zeytinyağını bulmak oldukça zor. Bulduysanız da onu en iyi şekilde saklamanız gerekiyor. Çünkü hakiki zeytinyağı uygun ortam ve koşullarda saklanmadığı takdirde çok çabuk bozulabiliyor ve kötü kokular yayabiliyor. Daha önce sizlere hakiki zeytinyağının tadı acı mı olur haberini paylaşarak özelliklerini aktarmıştık. Şimdi de zeytinyağının nasıl saklanacağı konusunda bazı bilgiler sunuyoruz. İşte çöpe atmak zorunda kalmamanız için uygulamanız gereken yöntemler. 

ZEYTİNYAĞI SAKLARKEN ÖZEN GÖSTERMENİZ GEREKENLER

Olioverde.com.tr'de paylaşılan bir içerikte zeytinyağı saklarken ışıktan korunmanın, sıcaklık dengesini iyi ayarlamanın ve havayla temasın kesilmesi gerekliliğine vurgu yapıldı.

IŞIKTAN VAZGEÇİN

Doğal ve yapay ışık kaynaklarının tamamı zeytinyağının tadının giderek acılaşmasına, renginin değişmesine neden olacaktır. Bu doğrultuda zeytinyağı doğrudan güneş ışığı almayan karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir. Tezgâh üzerinde bekletilen zeytinyağı da ışıkla temas halinde olacağı için zamanla besin değerini kaybedecektir. Şeffaf yağdanlıklar yerine ışığın geçirgenliğini minimuma indiren koyu renkli cam şişeler ya da özel çelik kaplar tercih edilmelidir.

ILIK ORTAMLAR ŞART

Zeytinyağı oda sıcaklığında ya da 18-20 dereceyi geçmeyen alanlarda muhafaza edilmelidir. Yüksek sıcaklık zeytinyağının asitlik derecesini arttıracak bu da yapısının bozulmasına neden olacaktır. Zeytinyağı kalorifer peteği, klima gibi yapay ısı kaynaklarına yakın olmamalı mümkünse kiler, mahzen gibi serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Mutfak dolaplarının içi hem ısıyı hem ışığı geçirmemesi açısından zeytinyağı için ideal koruma alanları sayılmaktadır.

ASLA HAVAYLA TEMAS OLMAMALI

Zeytinyağı her türlü kokuyu çekme özelliğine sahiptir. Keskin kokulu gıdaların yanında muhafaza edilmesi durumunda tat ve kokusunda değişiklikler meydana gelecektir. Nemli olmayan kokusuz ortamlar zeytinyağı için idealdir. Zeytinyağının kapağının sıkı kapatılmasına, herhangi bir hava geçirgenliğinin olmamasına özen gösterilmelidir. Havayla temas ettiğinde yapısındaki klorofil nedeniyle oksitlenmeye başlayan zeytinyağının tadı ekşiyip bozulmaya başlayacaktır.

Zeytinyağı nasıl saklanmalı? Sakın bu yerlerde saklamayın. Çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz

KOKUSU VE TADI ONU ELE VERİR

Zeytinyağı, sağlıklı ve lezzetli bir yağ çeşididir. Ancak piyasada çok sayıda zeytinyağı markası bulunmaktadır ve bunların kalitesi değişkenlik göstermektedir. Peki iyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? İşte size bazı ipuçları:

**Zeytinyağının rengi, kalitesi hakkında çok fazla bilgi vermez. Önemli olan zeytinyağının kokusu ve tadıdır. Zeytinyağı, taze ve meyvemsi bir koku ve tat vermelidir. Keskin, acı, küflü veya metalik bir koku veya tat varsa, zeytinyağı bozulmuş veya kalitesizdir.

**Zeytinyağının şişesi, kalitesini korumak için ışıktan koruyan bir malzemeden yapılmalıdır. Cam, metal veya koyu renkli plastik şişeler tercih edilmelidir. Şeffaf plastik şişelerde satılan zeytinyağları, ışığın etkisiyle oksitlenmeye ve bozulmaya daha yatkındır.

**Zeytinyağının etiketinde, üretim tarihi, son kullanma tarihi, üretici firma, menşei ülke ve zeytin çeşidi gibi bilgiler bulunmalıdır. Ayrıca zeytinyağının sızma, natürel, rafine veya riviera gibi hangi sınıfa girdiği de belirtilmelidir. Sızma zeytinyağı, en kaliteli ve en sağlıklı zeytinyağıdır. Natürel zeytinyağı, sızma zeytinyağı ile karıştırılmış rafine zeytinyağıdır. Rafine zeytinyağı, kimyasal işlemlerle elde edilen ve düşük kaliteli olan zeytinyağıdır. Riviera zeytinyağı ise rafine zeytinyağı ile başka bitkisel yağların karışımıdır.

**Zeytinyağının fiyatı da kalitesi hakkında bir göstergedir. Kaliteli bir zeytinyağı ucuz olamaz. Çünkü zeytinyağı üretimi, emek ve maliyet gerektiren bir süreçtir. Ucuz fiyatlı zeytinyağları, sahte veya düşük kaliteli olabilir.
 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARI DİKKATE ALMAYIN

Zeytinyağı, soğuk havalarda katılaşma eğilimi gösteren bir yağdır. Bu, zeytinyağının kalitesini veya sağlıklılığını etkilemez. Sadece yağın içindeki doymamış yağ asitlerinin kristalleşmesi sonucu oluşur. Zeytinyağı, oda sıcaklığına getirildiğinde tekrar akışkan hale gelir. Bu nedenle, zeytinyağının donması, hakiki olup olmadığını anlamanın bir yolu değildir. Hakiki zeytinyağı almak için, üretim tarihi, asitlik oranı, ambalaj şekli gibi faktörlere dikkat etmek gerekir.

Kaynak: Olioverde.com.tr Derleme: Hakimiyet.com*

Bakmadan Geçme