Yunanistan' da 'Konya ve Sille Hazineleri' sergisi açıldı

Yunanistan'ın Kavala kentinde, 'Konya ve Sille Hazineleri' sergisi açıldı.

Yunanistan' ın Kavala kentinde, Kapodakyalı mübadillere ait eşya ve fotoğrafların yer aldığı "Konya ve Sille Hazineleri" sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Yunanistan' da 'Konya ve Sille Hazineleri' sergisi açıldı

Sergi, Konya ile Kavala Belediyeleri, Muhammed Ali Araştırma Merkezi (MOHA), Yeni Gerveli Kapodakya Araştırmaları Merkezi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi. Açılışa Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Türkiye' nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu katıldı.

Yunanistan' da 'Konya ve Sille Hazineleri' sergisi açıldı

Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Yatırmacı, serginin ortak kültürel mirasın korunması ve tanıtılması açısından önem taşıdığını belirtti.

Geçen yıl Konya' da düzenlenen Uluslarası Sille Sempozyumu' nda da benzer bir serginin yapıldığını hatırlatan Pekyatırmacı, Kavala' da düzenlenen bu ikinci serginin gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

BİRLİKTELİK VE HOŞGÖRÜ BİR ARADA

Pekyatırmacı, serginin Türkiye ve Yunanistan arasındaki kültürel ortaklığı ve tarihi bağları yansıttığını belirterek, " Bu sergi sayesinde yüzyıl önce var olan birlikteliği ve hoşgörüyü yeniden hatırlıyoruz. Geçmişte Müslümanların buradan Anadolu' ya, Anadolu' daki Hristiyanların da Yunanistan' a göç ettiği dönemde, aynı mekanları paylaştığımızı görme fırsatımız oluyor" dedi. Ayrıca, bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkileyeceğini diler getirdi.

Türkiye' nin Gümilcine Başkonsolosu Aykut Ünal ise sergi açılışında yaptığı konuşmada, Türk- Yunan dostluğunun, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye' ye bıraktığı önemli bir miras olduğunu vurguladı.

Yunanistan' da 'Konya ve Sille Hazineleri' sergisi açıldı

"BU MİRASIN KORUNMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ"

Ünal, " Bu mirasın korunması için üzerimize düşeni yapaya her zaman hazırız" dedi. İki halkın ortak bir coğrafyanın çocukları olduğunu belirten Ünal, Türk ve Yunan halklarının benzer duygular paylaştığını ve bu ortak kaderin dostlukla pekişmei gerektiğini ifade etti.

Ünal, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Cumhurbaşkanı Kiryakos Miçotakis' in 7 Aralık 2023' te imzaladığı Atina Bildirgesi' ne de atıfta bulunarak, bildirgenin iki ülke arasındaki işbirliği iradesini yeniden vurguladığını belirtti. Bu süreçte katkı sağlamak için her iki taraftan da çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bakmadan Geçme