- Haberler
- Konya
- Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Değerlendirme Takımı Konya Teknik Üniversitesi'nde
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Değerlendirme Takımı Konya Teknik Üniversitesi'nde
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 'Kurumsal Akreditasyon Programına' dahil edilen Konya Teknik Üniversitesi'ne (KTÜN) YÖKAK Değerlendirme Takımı tarafından ziyaret gerçekleştirildi.
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından ‘Kurumsal Akreditasyon Programına’ dahil edilen Konya Teknik Üniversitesi’ne (KTÜN) YÖKAK Değerlendirme Takımı tarafından ziyaret gerçekleştirildi. Bu kapsamda KTÜN, 3 gün boyunca birim ziyaretleri ve yüz yüze görüşmelerle Kalite Güvence Sistemi, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Toplumsal Katkı ve Yönetim Sistemi başlıklarında 22 ölçüt ve 56 alt ölçüt üzerinden değerlendirmeye alındı.
2018 yılındaki kanun ile bölünerek yeni kurulan diğer üniversiteler ile birlikte YÖKAK tarafından 2021 yılı dış değerlendirme (KDD) programına dahil edilen Konya Teknik Üniversitesinin 2020 takvim yılına ait Kurum İç Değerlendirme Raporu (KİDR) 2021 Nisan ayında sunulmuştu. Haziran ayında farklı üniversitelerin akademisyenleri, idarecileri ve öğrenci temsilcilerinden oluşan KTÜN Dış Değerlendirme Takımı YÖKAK tarafından belirlendi. Temmuz ayında uzaktan erişim yoluyla ön ziyaret programı tamamlanan KTÜN’de sürecin saha ziyareti aşaması 6-8 Eylül tarihinde, yüz yüze gerçekleştirildi.
Üniversitelerin kalite güvencesi sistemi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi ana başlıkları altında değerlendirilmesini sağlayan Kurumsal Dış Değerlendirme Programı kapsamında değerlendirme takımı ilk olarak Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik ile bir araya geldi. Görüşmede; kurumun kalite güvence sistemi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetsel süreçlerle ilgili konular görüşüldü. Ardından KTÜN Yönetim Kurulu, Senato ve Kalite Komisyonu üyeleriyle bir araya gelen Değerlendirme Takımı, Kurumsal Dış Değerlendirme Ölçütlerini dikkate alınarak kurum tarafından yürütülen kalite çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Saha ziyareti sırasında ayrıca Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nü ziyaret eden takım üyeleri, burada Fakülte, MYO ve Enstitü yöneticileri, öğretim elemanları ve öğrencileriyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirerek, fiziki mekanlarda incelemelerde bulundu. Kurumun idari yöneticileri ve personeliyle de ayrı ayrı görüşmeler yapan takım üyeleri, kalite sürecinin birimlere yayılımı, birimlerin hedefleri ve bu hedeflerin kurumun stratejik hedefleri içerisindeki yeri hakkında görüş aldı. Kurumun dış paydaşlarıyla da bir araya gelen takım üyeleri, paydaşların üniversite hakkında görüşlerini aldı. Takım üyeleri, ortak fiziki mekan ziyareti kapsamında da kütüphane, spor salonu, öğrenci toplulukları çalışma alanı, koordinatörlükler ve araştırma-uygulama merkezlerine ziyarette bulunarak incelemelerde bulundu. Takım üyeleri bu ziyaretler sırasında edindikleri izlenimleri ve kurumun güçlü yönleri ile gelişmeye açık yönleri hakkında tespitlerini Rektör Prof. Dr. Babür Özçelik’in başkanlığında Üniversite Senatosu Üyeleri, Rektör Danışmanları ve Kalite Koordinatörlüğünün katılımıyla gerçekleşen toplantıda ‘Çıkış Bildirimi’ olarak sundu. Bu şekilde sonlandırılan saha ziyaretinin ardından değerlendirme takımı kurumdan ayrıldı.
Kurumsal Dış Değerlendirme Programı Nedir?
Kurumsal Dış Değerlendirme Programı, YÖKAK tarafından oluşturulan değerlendirme takımlarının kendi aralarında yaptığı hazırlık toplantıları sonrasında; ön ziyaret ve saha ziyareti değerlendirmelerinden oluşuyor. Bu değerlendirmelerde üniversiteler; Kalite Güvence Sistemi, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Toplumsal Katkı ve Yönetim Sistemi başlıklarında 22 ölçüt ve 56 alt ölçüt üzerinden değerlendiriliyor. Kurumsal Dış Değerlendirme Programında genel olarak aşağıdaki soruların cevabını aramaya yönelik bir yaklaşım izlenir:
Kurumun değerleri, misyon ve hedefleriyle uyumlu olarak; kalite güvencesi sistemi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinde sahip olduğu kaynakları ve yetkinlikleri nasıl planladığı ve yönettiği,
Kurumun genelinde ve süreçler bazında izleme ve iyileştirmelerin nasıl gerçekleştirildiği,
Planlama, uygulama, izleme ve iyileştirme süreçlerine paydaş katılımının ve kapsayıcılığın nasıl sağlandığı,
Kurumun iç kalite güvencesi sisteminde güçlü ve iyileşmeye açık alanların neler olduğu,
Gerçekleştirilemeyen iyileştirmelerin nedenleri,
Yükseköğretimin hızlı değişen gündemi kapsamında kurumun rekabet avantajını koruyabilmesi için kalite güvencesi sisteminde sürdürülebilirliği nasıl sağlayacağı,
Kurumsal dış değerlendirme programı sonucunda değerlendirme takımı tarafından Kurumsal Geri Bildirim Raporu hazırlanmakta ve söz konusu rapor kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Kurumsal dış değerlendirme süreci, daha sonra izleme programıyla devam etmektedir.