• Haberler
  • Siyaset
  • Yılmaz: Cumhuriyet devrimlerinin birisi de kadınların siyasi haklara kavuşmasıdır

Yılmaz: Cumhuriyet devrimlerinin birisi de kadınların siyasi haklara kavuşmasıdır

Kadınların Köy ihtiyar Heyetleri ve Muhtarlıklarda Seçme ve Seçilme Hakkının Kazanmasının 89. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz, Cumhuriyet devrimlerinin en önemlilerinin birisinin de kadınların siyasi hakları kavuşması olduğunu söyledi.

Yılmaz: Cumhuriyet devrimlerinin birisi de kadınların siyasi haklara kavuşmasıdır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz, ilçe kadın kolları başkanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada 89 yıl önce kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığını belirterek, " Cumhuriyet devrimlerinin en önemlilerinden biri; kadınların siyasi haklarına kavuşması olmuştur. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, 89 yıl önce bugün Köy Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır. Böylece, kadınlar köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme-seçilme hakkını kazanmıştır. Başta ebedi liderimiz Atatürk olmak üzere, eşitlik mücadelesine katkı sunan herkesi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Bizler hep ülkemizdeki kadınların birçok gelişmiş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını kazanmış olmasıyla gurur duyduk. 3 Nisan 1930’da belediyelerde, 26 Ekim 1933’te köy ihtiyar heyetlerinde ve muhtarlıklarda, 5 Aralık 1934’te parlamentoda seçme ve seçilme hakkına sahip olduk. Kadınların bu hakka sahip olmasının üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, eşitlik adına kat etmemiz gereken çok mesafe var. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50.217 muhtarımız var. Bu muhtarların sadece yüzde 2’si kadın.  Oysaki biz kadınlar, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Kadınlar olarak gelin hep beraber  ilk seçimlerde “ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” diyen zihniyete sandıkta gereken dersi verelim" dedi.

"Kadınlarımızın her alanda tam anlamıyla temsil edilecek"

İktidara geldiğimizde siyasetin öznesi olan muhtarlarımız için 10 önemli adımı hayata geçireceğiz. 82 ayrı kanuna dağılmış değil, tek bir muhtarlık kanunu çıkaracağız.  Muhtarlık seçimleri için birleşik oy pusulası esasını getireceğiz. Belediye binası var, muhtarlık evi neden yok? Bağımsız bir muhtarlık evi olacak.  Muhtarlıklara yardımcı büro personeli tahsis edeceğiz. Kaldırılan köy tüzel kişiliklerini yeniden oluşturacağız.  Her muhtarlığın ayrı bir bütçesi olacak. Sosyal yardımlar, muhtarlıklar aracılığı ile dağıtılacak.  Belediye Meclisi’nde muhtarın seçildiği mahalleyle ilgili bir karar alınacaksa, o kararın görüşüldüğü belediye meclisi toplantısına muhtar da katılacak, toplantıda söz ve karar sahibi olacak.  Muhtarlarımız, belediye ile birlikte sosyal projeler geliştirecek. Türkiye Muhtarlar Birliği kurulacak ve kadınlarımızın her alanda tam anlamıyla temsil edilmesiyle birlikte, Eşit, adil, demokratik, laik bir Türkiye’yi parlamenter demokrasi ile taçlandırmaya geliyoruz" HAKKI VADİ

Bakmadan Geçme