• Haberler
  • Konya
  • Yıllara değil asırlara meydan okuyan iplikçi cami

Yıllara değil asırlara meydan okuyan iplikçi cami

Tarihin başkenti Konya'nın Alaaddin Tepesi'nin doğusunda yer alan, asırlarca ayakta kalmayı başaran İplikçi Camisi ve Medrese mimari özellikleriyle dikkat çekiyor.

Yıllara değil asırlara meydan okuyan iplikçi cami
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KONYA HABER 1202 yılında Selçuklu döneminden bu yana tarihi iz taşıyan Konya’nın ilk medresesi olan İplikçi Camisinin inşa tarihi 13.yüzyıl olarak bilinmektedir. Pek çok kez farklı isimlerle anılan Camii, yapı önceleri ilk inşa eden Ebülfazl daha sonrasında Ahmed Bey Camii olarak anıldı. Eskiden bitişiğinde yer alan Altun-aba (Altın-apa) Medresesi'nin 598 (1202) tarihli vakfiyesinde İplikçi Necîbüddin Ayaz'ın medresenin mütevellisi olması ve yakınında da İplikçiler Çarşısı'nın bulunması neticesinde her iki yapı da önce İplikçiler, ardından İplikçi adıyla meşhur olmuştur.
Birçok defa onarılan ve caddenin genişletilmesi için bütünüyle yıktırılması dahi düşünülmüş olan yapı, 1945’te Müzeler Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonla son şeklini almıştır. 1951 yılında Konya Müzesi Klasik Eserler Bölümü olarak hizmete sokulan bina 1960 yılının şubat ayında tekrar cami olarak açılmıştır.
Tarihi yapının diğer önemi ise Mevlana’nın burada vaaz vermiş olmasıdır. Bunun yanında Mevlâna ve babası bu külliyenin medresesinde ders vermiştir.Yıllara değil asırlara meydan okuyan iplikçi cami


İPLİKÇİ CAMİNİN AKUSTİK DEHASI
Geçmişten günümüze ışık tutan İplikçi Camisi Şadırvanı, mimari yapısıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Birbirine 3 metre mesafedeki sütunlarının yanında karşılıklı olarak duran iki kişi, birbirlerine sırtlarını dönüp sütunun arkasından kısık sesle konuşunca, sanki telefonla konuşuyormuş gibi rahatlıkla birbirlerini duyabiliyor. Yıllara değil asırlara meydan okuyan iplikçi cami


“GERÇEKTEN GÖRÜLMEYE DEĞER BİR YANI VAR”
İplikçi Camisinin yapısıyla görülmeye değer olduğunu dile getiren öğretmen emeklisi Abdullah Eriş, “İplikçi camisinin arkasında şadırvan var. Şadırvana karşılıklı iki tane direk var. Direklerin karşısına geçilirse orada kişilerin arası çok güzel ses akışı geliyor. Birisi yan direğe geçerse ses akışını algılayabiliyor.  Birde oradaki çeşmelerin üzerinde de aynı durum var. Çeşme akarken karşısındaki çeşme de akarmışçasına bir ses oluşuyor. İplikçi caminin gerçekten görülmeye değer bir yanı var” ifadelerini kullandı.


MUHABİR: EDA NUR AKSOY
 

Bakmadan Geçme