• Haberler
  • Konya
  • Yiğit: YKS 2022'de barajın kaldırılması kaosa neden olmuştur

Yiğit: YKS 2022'de barajın kaldırılması kaosa neden olmuştur

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit YKS 2022'de barajın kaldırılmasıyla hayati bir değişiklik yapılarak, kaosa neden olunduğunu söyledi.

Yiğit: YKS 2022'de barajın kaldırılması kaosa neden olmuştur
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde YKS 2022 sınavında barajın kaldırılmasıyla bir kausa neden olunduğunu belirten Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, " Sınava beş kala barajın kaldırılması gibi hayati bir değişikliğin yapıldığı YKS 2022, sonuçlarıyla ve toplu verileriyle iktidarın şimdiye kadarki en büyük sınav başarısızlığı olarak tarihe geçmiştir. Sırf baraj altında kalan öğrenciler haberlere konu olmasın diye değiştirilen sınav sistemi öğrenciler ve veliler açısından kaosa yol açmış, yerleştirmelerin nasıl olacağı şimdiden kara kara düşünülmeye başlanmıştır. ÖSYM’nin açıkladığı sınav verilerini ilmek ilmek inceleyen ve geçen senelerle karşılaştıran sendikamızın Bilim Kurulu, hazırladığı değerlendirme raporuyla sınav sisteminin adaletsizliğinin ve eğitim sisteminin bu sınavdan kopukluğunun röntgenini çekmiştir. Değerlendirme raporumuzdaki çarpıcı başlıklara değinecek olursak: Başvuru yaptığı halde sınava girmeyen 226 bin aday olduğu halde, sınava giren öğrenci sayısında 591 bin 539 kişilik çok büyük bir artış olmuştur. Bu yığılmayla beraber zaten her sene tartışılan kontenjanların iyice yetersiz kalacağı ve birçok gencimiz için hayal kırıklığının kapıda beklediği açıktır" dedi.

YKS 2022’le, yoksul öğrenci ile zengin öğrenci arasındaki makası daha da açmıştır

Özgür Ulaş Yiğit YKS 2022'de yoksul ve zengin öğrenci arasındaki makasın daha da açıldığına dikkat çekerek, "96 bin 518 aday, 100 puan altında kalmış, bir başka ifadeyle TYT’ de sıfır çekmiştir. Geçen yılki YKS’ de 23.691 olan bu sayıdaki artış, sınava giren aday sayısındaki artışı da katlayarak 4 kattan fazla yükselmiştir. Elbette bu oranda, YKS’nin eğitimcilerin itirazlarına rağmen 135 dakika olan oturum süresinin 165 dakikaya çıkarılarak stresin artırılmasının payı da büyüktür. Baraj sistemi varken 'yetersiz' kabul edilecek bu adaylar, eğer aileleri varlıklıysa şimdi bu puanlarla diledikleri özel üniversiteden mezun olacaktır. Dolayısıyla bu bir kelebek etkisine yol açacak; bu gençlerin 5 yıl sonra çeşitli mesleklerde faaliyet gösterecek ve ülkenin yakın geleceğinde kalite ve liyakat yaraları daha da derinleşecektir. Tam da bu çelişkiler nedeniyle YKS 2022, yoksul öğrenci ile zengin öğrenci arasındaki makası daha da açmıştır. " diye konuştu. FATMA DOĞANAY

Bakmadan Geçme