Yiğit: Yeni eğitim dönemi, son yılların en zor dönem olacaktır
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit yeni eğitim dönemini değerlendirerek, yeni eğitim döneminin son yılların en zor ve tartışılan eğitim dönemi olacağını söyledi.
Yeni eğitim ve öğretim döneminin MEB’in çizdiği tozpembe tablonun aksine en zor ve tartışılan bir dönem olacağını belirten Özgür Ulaş Yiğit, “Yeni eğitim ve öğretim dönemi, Milli Eğitim Bakanı’nın çizdiği tozpembe tablonun aksine belki de son yılların en zor ve tartışılan eğitim dönemi olacaktır. Çünkü eğitimde iktidarın yarattığı ve çözülmediği için kronikleşen sorunlara bu sene yenileri eklenmiştir. Bakan’ın “her şeyiyle hazırlar” dediği okullar tel tel dökülmekte ve bu yeni dönemde eğitimin tüm paydaşlarını, öğrenciyi, eğitim emekçisini ve velileri zor günler beklemektedir. Yeni dönemde öğrencileri yine (son YKS ile LGS’ de kanıtlandığı üzere) kendilerine en temel dersleri ve hatta Türkçeyi bile öğretmekten aciz olan, bilgi aktarma değil sınav eksenli olduğu halde sınava hazırlamada bile yetersizliği ispatlı olan bir müfredat beklemektedir. Sosyal devlet ilkesi eğitimde bir kenara atıldığı için kantin fiyatları yüzünden beslenme sorunu, servis fiyatları yüzünden ulaşım sorunu beklemektedir. Yetmezmiş gibi yeni derslikler inşa edilmediği için sınıf mevcutları eğitimi kilitleyecek boyutta artmış durumdadır. Sendika olarak belgelediğimiz üzere 66 kişilik sınıflar vardır. Yüzlerce okul binası birden fazla okulu dolduracak kadar öğrenciye eğitim vermeye çalışmaktadır. İkili eğitim uygulaması nedeniyle yine öğrencilerimizin bir kısmı sabah gün doğmadan okula giderken, bir kısmı hava karardığında evine ancak dönebilecektir. Elbette bu rezil tablo da bir okul binasına sıkışan birden fazla okul olması kadar, iktidarın biz eğitimcilerin itirazın rağmen inatla sürdürdüğü kalıcı yaz saati uygulamasının da payı olduğunu unutmamak gerekir.
Özgür Ulaş Yiğit öğretmenlerin geçim sıkıntısının artacağına da dikkat çekerek, “Öğretmenlerin hem geçim hem de itibarla ilgili sıkıntıları artacaktır. Yurt genelinde kira ortalamaları 6 bin TL’ye ulaşmışken, göreve yeni başlamış 9.000 lira maaşı olan bir öğretmenin özellikle atandığı büyükşehirlerde yaşamını sürdürebilmesi mümkün olmaktan çıkmıştır. O yüzden çok sayıda öğretmenin, ikinci il dışı tayin talebinde bulunması, bu geçim açmasının en somut örneğidir. Bu yetmezmiş gibi mesleğimizin itibarına saldıran, uzmanlığımızı yok sayan meslek kanunu yeni angaryalar ve yeni ayrıştırmalarla hayatımızı zorlaştıracaktır. Ancak Eğitim-İş’li öğretmenler için yeni eğitim ve öğretim dönemi, bir yılgınlık değil, direniş yılı olacaktır. ” diye konuştu. SADETTİN KALECİ