Yeni fiyat bekleyen üreticinin sabrı taşıyor!..

Ulusal Süt Konseyi'nin bir türlü toplanıp fiyat belirleyememesi üzerine Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız üreticinin beklediği fiyatı açıkladı. Yıldız, www.hakimiyet.com 'a özel açıklamalarda bulundu.

Yeni fiyat bekleyen üreticinin sabrı taşıyor!..
TAKİP ET Google News ile Takip Et

HAKİMİYET.COM HABER MERKEZİ

BİRLİK, BEKLEDİĞİ FİYATI AÇIKLADI

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı’nın 30 Eylül Cuma günü Süt Tavsiye Fiyatının Değerlendirilmesi başlığıyla toplanacaklarını ancak yeterli sayının bir araya gelememesi nedeniyle toplantının yapılamadığını duyurmasının ardından Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız www.hakimiyet.com ‘a özel açıklamalarda bulundu.

USK TOPLANAMIYOR

Ulusal Süt Konseyi  (USK) ‘nin 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını 7,50 TL/Litre olarak belirlemesi; 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye fiyatının (çiğ süt destek primi hariç) üreticinin eline net 7,50 TL olarak geçmesi; soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde üreticiye ayrıca ödenmesine oy çokluğu ile karar vermesinin ardından gözler yapılacak olan yeni toplantıdaydı. Tavsiye satış fiyatının görüşüleceği 30 Eylül tarihli toplantı, yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için yapılamadı. Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı’nın yaptığı toplantının gerçekleşemediği duyurusunun ardından  Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız www.hakimiyet.com ‘a yaptığı açıklamada tepkisini dile getirdi.

ÜRETİCİNİN SABRI KALMADI

Yeni fiyat bekleyen üreticinin sabrının taştığını söyleyen Yıldız, “Pandemi ile beraber bütün  sektörlerde yani bu sadece Türkiye'ye has değil tüm dünya ekonomilerinde sıkıntı yaşandı ama üretim her ülkenin önceliği oldu. Yılbaşı ile beraber özellikle bizim hayvancılık sektöründe artan maliyetlerden  kaynaklanan ve zarar gören  tüm üreticiler olarak yani burda tüm üretici derken küçük, büyük, orta ölçekli ne kadar hayvancılık işletmesi varsa artık yılbaşından bu tarafa düzenli zarar ediyor. Malum kurulmuş bir tavsiye  fiyatı olarak  ulusal bir süt konseyimiz var. Niye önemli şimdi süt sanayisinin şu anda bekçisi, sütün üretimi kadar, yapı süt fiyatı da vermek istiyor ama biliyorsunuz üretilen süt ürünlerinin satışı marketlerde yapılıyor. Bu marketler yüzde 60 satışını çevirir duruma gelmişler, sanayici bu marketlerle referans fiyat üzerinden imzaladığı için sahada süt fiyatlarının artması gerektiğini sanayiciler söylüyor. Üreticinin zaten hali belli, burda ne devreye giriyor? Hükümetin enflasyon mücadelesi, artacak çiğ süt fiyatının genel enflasyona etkisi de var” diye konuştu.

İNEKLER KESİLİYOR!

2 BİN ÜRETİCİ ÜRETİMDEN ÇIKTI...

Konya’da 2 bin üreticinin üretimden çıktığını ve hayvanlarını kesime gönderdiğini belirten Yıldız, “Ama şöyle bakın yıl başından bu yana hayvancılığı ele aldığımızda sadece Konya’da 2 bin civarında üretici artık üretimden çıkmış. Konya'da üretilen süt miktarında yüzde 30 üzerinde bir azalma olmuş, Konya’da dedimiğiz üretilen sütün yüzde 6, yüzde 7’lik kısmını oluşturan bir yapı bu. Türkiye geneline uyarladığımızda sektörden, tüm Türkiye’den çıkışlar olduğunu, zarar eden üreticinin ineklerini kestirdiğini görüyorsunuz. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz.

“USK’NIN TOPLANMASINI BEKLİYORUZ”

Dediğim gibi bir de sanayici tarafı olduğu için bunun artık resmi bir ağızdan açıklanması gerekiyor. Cuma günü çoğunluk sağlanamadığı için konsey toplanamadı diye haber düştü, onun takipçisiyiz. Edindiğimiz bilgiye göre, Salı günü artık bakanlığın daveti üzerine toplanacak. Umarım toplanmakla kalmazlar sahanın gerçeğini üretimin maaliyeti karşılayacak yani üreticiyi zarar ettirmeyecek süt maliyetini de çıkarırlar. Hem saha rahatlar, hem de üretim. Üretici, halkın sofrasına giden et ve süt ürünlerini üreten insanlar. Zararına üretim olacak bir şey değil” diye konuştu.

“ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ ÇİĞ SÜTÜN 9 TL OLMASI”

Yıldız, çiğ sütün litre fiyatı hakkında üreticinin beklentisini de açıkladı. Yıldız, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt için litre fiyatının 9 TL olarak açıklamasını beklediklerini bildirdi.

Bakmadan Geçme