Yememek için hep bahane uydurduk. Meğer Doğu insanı bu yüzden mutluymuş…
* Acı biber * insan sağlığı için saymakla bitmeyen faydaları
Acı olduğu için hep yemekten kaçındığımız acı biber mutluluk hormonu salgılıyor, enfeksiyonu da atıyor. Türkiye’de genellikle doğu illerinde afiyetle tüketilen acı biberin insan sağlığı için çok az bilinen faydaları ortaya çıktı. Tüketildiğinde mutluluk hormonu salgılayan acı biber, enfeksiyona karşı da insan vücudunu dirençli hale getirir. Böylece çokça tüketilen acı biber insan sağlığı için çok fayda sağlar.
STRESE VE FİZİKSEL YORGUNLUĞA KARŞI ÖNERİLİYOR
İş hayatında yoğun stres altında çalışan kişiler ile fiziksel yorgunluk yaşayan kişilere acı biber tüketmeleri tavsiye ediliyor. Faydaları pek az bilinen acı biber salgıladığı hormonlar sayesinde stresin azaltılmasına ve vücudun rahatlamasına imkan sağlıyor.
Sadece stres ve yorgunluk değil kışın tüketildiğinde ise insan vücudunun saat gibi tıkır tıkır işlemesine destek veriyor ve turunçgillerdeki C vitaminin tam 2 katını da tek başına salgılıyor.
Acı biber kan dolaşım sorununu da neredeyse kökten çözüyor. Bu sayede kalp rahatsızlıkları, kolesterol ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları da önlüyor.
ACI BİBERİN EN ÇOK BİLİNEN 6 FAYDASI
cnnturk.com’da yer alan bir içerikte acı biberin enfeksiyon giderici özelliği olduğu ve kış aylarında boğazda meydana gelen enfeksiyonların giderilmesinde kullanıldığı söyleniyor.
Sindirim Sistemini Korur
Sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışmasına destek olan acı biber, sindirimin dış etkenlerden korunmasını sağlayabiliyor.
Romatizmayı Engeller
Acı biberin iyi geldiği rahatsızlıklardan birisi de romatizma rahatsızlıklarıdır. Çağın temel problemleri arasında bulunan bu rahatsızlığın iyileştirilmesi için acı biber tüketilebilir.
Kemik Hastalıklarını Engeller
Acı biberin faydaları arasında kemik rahatsızlıklarına verdiği katkılar bulunuyor. Kemik erimesi, kemiklerde erken kırılmalar gibi sorunların önüne geçebiliyor.
Acı Biberin Az Bilinen Faydaları
Acı biber, ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen bitki sebzeleri arasında bulunur. Ancak tam olarak ne gibi faydalar sağladığı bilinmiyor. Yaygın faydaları arasında özellikle pek çok kişi tarafından bilinmeyen yararlara sahiptir.
Vücudun Asit Oranını Dengeler
Vücutta asit miktarı ne kadar fazla olursa, yemek borusu ve mide rahatsızlıkları artmaya başlar. Acı biber, vücudun asit miktarını dengelemeye yardımcı olur. Mide ve yemek borusu sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kan Pıhtılaşmasını Önler
Kan pıhtılaşması yaşandığında, doğal olarak ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kan akışı yavaşlar ve çeşitli temel sorunlar çıkmaya başlar. Bu sorun beyinden, vücudun tüm organlarına kadar zararlar meydana çıkarabilir. Acı biber, kanın pıhtı haline gelmesini engelleyerek, sorunların çözümüne destek olabiliyor.
ACI BİBERİN 7 MADDEDE YAN ETKİLERİ
Aşırı tüketildiğinde veya bazı insanlar için hassas olabilecek durumlarda yan etkilere neden olabilirler. İşte acı biberlerin olası yan etkileri:
Mide Rahatsızlıkları
Acı biberler, kapsaisin adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşik, mide ve bağırsakları uyararak mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Aşırı tüketim veya hassas bir sindirim sistemi olan kişilerde mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık ve hatta mide ülseri semptomlarına neden olabilir.
Gastrointestinal Sorunlar
Aşırı miktarda acı biber tüketimi, ishal veya kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Hassas sindirim sistemine sahip bireylerde bu etkiler daha belirgin olabilir.
Alerjik Reaksiyonlar
Bazı insanlar, acı biberler veya içerdikleri bileşenlere karşı alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Alerjik reaksiyonlar ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişme veya solunum güçlüğü gibi semptomlarla kendini gösterebilir.
Cilt Tahrişi
Acı biberlerin doğrudan teması ciltte tahrişe neden olabilir. Ellerinizi yıkamadan gözlerinize veya başka hassas bölgelere dokunmak, ciltte rahatsızlığa neden olabilir. Bu nedenle acı biberleri keserken veya işlerken eldiven kullanmak önerilir.
Ağız ve Boğaz Tahrişi
Acı biberler tüketildiğinde ağız ve boğazda yakıcı bir his yaratabilir. Aşırı miktarda tüketildiğinde, bu tahrişler daha ciddi olabilir ve yutma güçlüğü veya rahatsızlık hissi yaşatabilir.
Kan Basıncı Artışı
Kısa süreli olarak acı biber tüketimi, kan basıncında geçici bir artışa neden olabilir. Bu etki özellikle yüksek tansiyon problemi olan kişilerde daha belirgin olabilir.
Migren Tetikleyicisi
Bazı insanlar için, aşırı baharatlı yiyecekler (buna acı biber de dahil) migren atağını tetikleyebilir.
Kaynak: cnnturk.com
Görsel kaynak: brasaperuvian.com
Derleme: hakimiyet.com * Mücahit Dere