Yer elması
Yasin Uçar
Yer elması patates gibi toprak altında yetişen ve kış sebzesi olan bir bitkidir. Bileşikgiller ailesindendir. Anavatanı Kuzey Amerika olup, ülkemizde de yetişebilmektedir. Havuç ve patates tarzı yetiştirilir ve hasadı yapılır. Dikildikten 40 hafta sonra sökülür. Toprak dışında kalan bitki kısmı 1,5 metreye kadar uzamaktadır.
Yer Elmasının Faydaları
Yer elması içerisinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bulunan “inülin” maddesi bulunur. Bu maddenin bağırsaklar üzerinde önemli fonksiyonları vardır. Özellikle kolon kanserine karşı büyük koruma sağlar.
Hem ‘inilün’ içermesi hem de nişasta barındırmaması dolayısı ile diyabethastalarınca da tüketilebilir. Kan şekerini düzenleyici özelliği vardır. Şeker hastalarının bu sebzeyi çiğ olarak ya da haşlayıp tüketmeleri gerekir.
Bu madde ve potasyum bakımından zengin oluşu sayesinde kalp damar hastalıklarından da korunabilirsiniz. Birçok kanser türüne karşı da koruma sağlar.
Yer elması zengin lif içeriği ile zayıflamanıza da yardımcı olur. Yenilmesi uzun süreli tokluk hissi verir. Ayrıca sindirim sistemini düzenler.
Kabızlık ve hemeroid için fayda sağlayan bir sebzedir. Öksürük kesici özelliği vardır. Göğsü yumuşatır. Demir minerali bakımından zengin oluşu ile kansızlık tedavisinde de önemli bir yer
Fosfor bakımından da zengin oluşu kemik sağlığı için önemlidir. Özellikle yaşa bağlı kemik rahatsızlıklarının önüne geçmek için yaşlılarca tüketilmesinde fayda vardır. Kemik erimesine karşı koruyucudur.
Böbrek fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. İyi bir idrar sökücüdür. Yüksek oranda B ve C vitamini içerir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Anne sütünü artıran besinlerdendir. “Niacin” adlı madde sayesinde cilt ve saç sağlığı için de önemlidir. Göz sağlığını korur. Yer elması romatizma ve mafsal ağrıları üzerinde de etkilidir.
Yer Elması Nasıl Yenilir?
Kabukları patates gibi soyularak çiğ olarak yenilebilir. Özellikle şeker hastalığı olanların yer elmasını çiğ olarak tüketmesi önerilir.Salatalarınıza doğrayıp yemeniz de mümkün. Kökler haşlanıp yemeği yapılabilir. Yine soğan, havuç ve patatesle birlikte zeytinyağı konularak normal yemeği de yapılabilir.