Yasin Uçar

Kişniş Otunun Faydaları!

Yasin Uçar

Kıymetli okurlarım, herkese sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir hayat diliyorum.

Bu yazımızda Allah ın bizlere sunduğu tabiat eczanesinden yine bir bitkiyle tanışalım istedim.

KİŞNİŞ OTU:

Kişniş bilimsel adıyla coriandrum sativum, antioksidan açısından zengin, maydanoza benzemesi ile tanınan sindirime yardımcı bir bitkidir. Kişniş bitkisi hem taze yaprakları hem de kurutulmuş tohumları yemek pişirmede kullanılır. İyi bir antioksidan kaynağı olan kişniş, yiyecekleri tatlandırmak için kişniş yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde çok değişik isimlerle anılan kişniş,aş otu,kinzi gibi isimlerle anılır.

Şimdi bu kişniş otu bizlere ne gibi faydalar sunabilir buna bakalım

Bitkisel kaynaklı ilaçların ham maddesi olarak da kullanılan bitkiler, içerdikleri faydalı kimyasallarla dikkat çekmektedirler.

Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan kişniş de bu bitkiler arasında öne çıkanlardandır. Yapılan araştırmalar, kişniş yapraklarının ve tohumlarının insan sağlığına pek çok olumlu katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Kişniş sindirimi düzenleyebilir, hücreleri koruyabilir, kemik sağlığını güçlendirebilir, sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafifletebilir ve genel vücut sağlığını destekleyebilir.

Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenleyebilir ve kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sorunların önüne geçebilir. Ayrıca içerdiği vitaminler ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirebilir, cilt sağlığını destekleyebilir ve enerji seviyelerini artırabilir.

Çok fazla kullanımında bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir dikkatli olmak gerekiyor ama dozunu aşmadan yemek ve salatalar da kullanılabilir ve sağlık açısından faydalı olacaktır.

Genellikle yeşil yapraklı ve tohum formunda kullanılan kişniş,bir çok yemeğe katılabilir, bazı yörelerde ayran çorbasının vazgeçilmezidir, taze fasulye yemeği için de vazgeçilmez bir tatdır kişniş.

Kişniş bitkisinin tüm kısımları, yeryüzündeki çeşitli kültürlerde, özellikle gastrointestinal şikayetlerde kendisine yer bulmuştur. Tıbbın öncülerinden Hipokrat’ın kişnişi Antik Yunan tıbbında kullandığı bilinmektedir.

Geleneksel tıp, kişniş meyvesinin tek başına veya diğer bitkilerle karışım halinde kaynatılmasını tercih etmiştir. Hazımsızlık şikayetlerinde, açlık hissi, titreme, anksiyete ve uykusuzluk için önerilmiştir. Kişniş meyvelerinin sulu özleri, Fas’ta halk arasında diyabet ve dislipideminin iyileştirilmesinde kullanılmıştır. Orta Doğu’da kişnişin geleneksel bir idrar söktürücü olarak ve idrar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanıldığı belirtilmiştir

Şifa olması dileğiyle, herkese sağlıklı huzurlu mutlu bir ömür diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları