Hapsi kim hak ediyor? Borcu yapan mı? Yeni gelen mi?
Şahin Yaldızlı
Geçtiğimiz hafta Konya, bir belediye başkanının kendini eve hapsetmesiyle Türkiye gündeminde yer edindi.
Bildiğiniz üzere Ereğli Belediye Başkanı Umut Akpınar’dan bahsediyoruz…
Akpınar, yerel seçimden sonra Ereğli Belediyesi’ni önceki dönem Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’dan 528 milyon 564 bin 50 TL borçla teslim almıştı.
Akpınar, her ne kadar seçimi kazandıktan sonra umut dolu açıklamalar yapsa da belediye SGK’ya olan borçlarını ödeyemedi ve belediyenin hesaplarına yaklaşık 8 ay sonra bloke konuldu.
İşçilerin maaşını son güne kadar ödemenin bir yolunu bulan Başkan Akpınar, “Her yeri tıkadılar, her yeri bağladılar… Bugün bir toplantı yaptık, ‘Başkanım işçi çıkartmak zorundayız’ dediler.
Ben kimsenin ekmeği ile oynamak için gelmedim. Ben belediyeden hiç kimseyi çıkarmak istemiyorum. Ben bu cezayı kendime veriyorum. Pazartesi gününden itibaren kendim ev hapsine başlıyorum.” diye açıklama yaptıktan sonra, sembolik olarak kendisini 2 günlüğüne eve hapsetti.
Başkan Umut Akpınar’ın ‘ev hapsi’ birçok kesim tarafından çeşitli yorumlara neden oldu. Hatta eleştirilerin sayısı daha ağır bastı. Ancak kimse 31 Mart öncesine gitmedi ya da gitmek istemedi.
31 Mart gününden sonra birçok belediye başkanı, belediyeleri rekor borçlarla devrederken yeni gelen başkanlara da koca bir enkaz bıraktı. Şu an ise birçok belediye SGK’ya olan borçlarını ödemekte güçlük geçiyor.
Yargı önünde hesap verseler kötü mü olur?
Halkın oylarıyla şehre hizmet etmek için belediye başkanlığına gelen bazı isimler 5 yıllık süreçte borç bırakıp, izini kaybettirebiliyor. Nasıl olsa giden gidiyor. Yapılan borçlar yeni gelen başkana kalıyor.
Ereğli Belediye Başkanı Umut Akpınar’ın ev hapsinden önceki gün çok güzel bir vurgusu vardı. Akpınar, “Eğer bu şehrin belediyesine bu borcu ben yaptıysam bunun cezasını ben çekeyim.” diye sitemde bulunurken, düşündürüyordu da ayrıca.
Sormak lazım. Başkanlık bayrağını teslim eden bir yönetici (belediyenin borcu varsa) neden yargı önünde hesap vermiyor?
Ülkedeki birçok belediye yönetimi Ereğli’de olduğu gibi seçimlerden sonra borç listesini belediye binasına astı.
Ya sonrası?
5 yıl borçları biriktirenin adını hatırlanmazken, yeni gelen ise borçlar yüzünden hizmet yapamadığı için eleştiriliyor. Sizce de bu düzünde bir adaletsizlik yok mu?