Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı

YENİ YILA GİRERKEN

Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı

Bu gece eskiyen 2019 yılını geride bırakıp yeni bir yıl olarak 2020 yi karşılamaya hazırlanıyoruz. Ancak ne var ki, böyle bir şeye hazırlanırken bu gecede yapmak istediklerimizin bize yakışıp yakışmadığını asla düşünmüyoruz. Çünkü bilindiği gibi uygulamakta olduğumuz takvim bizim içimizden doğan ve dinimizi yaşamaya uygun örfümüzden kaynaklanan bir takvim olmayıp aksine başka din mensuplarının belirlediği ve kendi dinlerini yaşamaya uygun bir takvimdir.

Ne yazık ki, biz birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da başkalarını taklit etmekten geri durmamışız ve hatta yaşayışımızı onların yaşayışlarına uydurabilmek için gayret sarf etmiş ve nihayet onların örf ve âdetlerinden bir çoğunu bilinçli ve bilinçsiz uygulamaya geçmişizdir.

Bu uygulamalarımızdan biri de yeni yılı karşılamak ve bu karşılamayı da bize uymayan bazı davranışlarla belli etmek gayretimiz de bunlardan biridir. Bu karşılama esnasında dinimizin bize yasak kıldığı, güya bir ilericilik belirtisi olan içki içmek ve bir kumar demek olan piyango çekilişi yapmak da tabii davranışlarımız arasına girmiş bulunmaktadır.

Hâlbuki Allah bize bu iki işi de yasak kılmış bulunmaktadır. Bu durumda bize düşen Allah’ın bize yasak kıldığı şeyleri şu veya bu olayları bahane ederek işlemek değil, O’nun emir ve yasaklarına her durumda uymak ve onları uygulamaktır.

Bu konuda Allah’ın açıklaması ve bize emri ise şöyledir: “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?” (el-Mâide, 90-91).

Âyette zikredilen (hamr) kelimesi umumi bir ifade olup yalnızca şarabı değil, sarhoşluk veren her türlü içeceği ifade etmektedir. Bu bakımdan, bazılarının zannettikleri ve yanlışa düştükleri gibi, bu kelimenin yalnızca şarap olduğunu söyleyip diğer içkileri içmekte bir sakınca görmemek tamamen bir yanılma mahsulüdür ve kasıtlı bir değerlendirmedir. Çünkü bu kelime, ister sıvı ve ister katı olsun sarhoşluk veren her şeyi ifade etmektedir.

Kumara gelince, o da karşılıksız ve hak edilmemiş bir şeyi şansa bağlayıp onu elde etmek demektir. Bu da dinimizde yasaklanmıştır. Kumarla elde edilen meşru bir mal, aslında helâl olan bir nesneyi haram kılar.

Bütün bunların neticesinde bize inandığımız dinin sahibi Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmek düşer. 

Yazarın Diğer Yazıları