
Yeni Yıl
Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı
Şöyle, böyle derken ömrümüzden bir yılı daha geride bıraktık. Ne var ki, bizler inanmış kimseleriz. Müslüman insan yaşadığı her zamanın kıymetini ve değerini bilir. Geride bıraktığı zaman nasıl kendisi için geçmiş ise gelecekteki yaşacağı zamanın da geçeceğini bilerek yaşar ve kalan ömrü daha da kıymetlenir. Bu sebeple de yaşayacağı günlerin geçen günlerden daha kıymetli olduğunun farkındadır. Yani geçen günleri fark etmeden geçirmiş olsa da yaşayacağı günlerde kendisi için daha iyi olsun diye daha şuurlu bir şekilde hayatını düzene koyarak yaşamasını bilir.
Bu sebeple içine girdiğimiz yıl da bizim bir yılı daha geride bıraktığımızı bize hatırlatmaktadır. Geçmişimize bir göz atmamızı ve bundan sonra nasıl yaşamamız gerektiğini düşünerek geleceğimizi düzenlememizi bize düşen görev olarak önümüze koymaktadır. Bu da bizim bundan sonraki ömrümüzü bilerek ve şuurlu olarak geçirmemiz gerektiği anlamına gelir.
Özetle söyleyecek olursak akıllı olan Müslüman geçmiş olan günlerini ve yıllarını yeni bir yıla girmiş olmamız sebebiyle gözünün önüne getirerek bir değerlendirme yapar. Ben bugüne kadar şöyle veya böyle yaşadım ömrümün ne kadar olduğunu da bilmem. Ölünce ben yaratan Allah’ımın huzuruna varacağım. Bugüne kadar yaşadığım hayatımın ne kadarı O’nun rızasına uygundu ve ne kadarı da şeytanın gösterdiği yollarda geçti, diye kendisini hesaba çeker, çekmesi gerekir. Dolayısıyla içine girdiğimiz yeni yıl böyle yaşayanlar için, kendine gelme, kim olduğunu hatırlama ve kendisini sorgulama zamanının hatırlatan bir yenilik olarak değerlendirilir, değerlendirilmelidir. Akıllı bir Müslüman yaşadığı bu günleri yeni bir yıla girmesi ile yeniden düşünür ve kalan hayatını buna göre düzenlemeye yönelir, yönelmelidir.
İyi olarak görüp uyguladığı ve yaşadığı hayatını yeni baştan değerlendirmek fırsatı böyle bir sebeple de olsa kendisi için bir fırsattır. Bu fırsattan faydalanmak akıllı bir kimse için son derecede önemlidir.
Böyle bir kimse geride kalan ömrünün nerede ve nasıl geçtiğini düşünüp hayatının iyi olan yönlerine yeni katkılarda bulunup yeni bir yön vermeye çalışır. Kalan ömrü iç,n de neler yapması gerektiğini düşünür. Geçirmiş olduğu hatalı yaşayışını tekrarlamaz. Dolayısıyla kalan ömrünü nasıl geçirmesi gerektiğini geçmişine bakarak yeniden düzenler. Hatalı günlerini tekrarlamaz. Nasıl yaşaması gerekiyorsa o şekilde yaşayacağı bir hayatı önüne alır ve yeni hayatını yaşar. Yani gençlik geride kalmıştır; o yıllarda her ne yapılmışsa iyileri bir tarafa, kötü olanlardan uzak durmak ve hayatı iyi yönü ile yaşamak gerektiğini düşünerek değerlendirir.
Yoksa Müslüman belli bir yaşa kadar istediği gibi yaşar, fakat belli bir yaştan sonra ise gerçek Müslüman olarak hayatını devam ettirir, anlamında değildir. Çünkü Müslüman’ın hayatı sorumluluk yaşı ile başlar ve ölünceye kadar böyle devam eder, etmesi gerekir.
Ne var ki, üzerinde yaşadığımız dünya ve sunduğu imkânlar, dünyanın en ücra köşelerinde yaşayan insanların durumlarını ayağımıza/evimize kadar getirdiği için de insan olarak nefsimizi hoşlandırmakta ve bizi o yaşayışlara çekmektedir.
Önemli olan bir Müslüman’ın yaşadığı her anda yapmış olduğu davranışlarından sorumlu olduğunu bilmesi ve ona göre yaşamasıdır.