Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı

NOEL VE YILBAŞI

Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı

Noel, Lâtince bir kelime olup ‘Tanrının doğum günü’ anlamına gelmekte ve günümüzde Hz. İsa as.’ın doğum gününün kutlanmasını ifade etmektedir. Aynı zamanda Hz. İsa’ as.’ın doğduğu gün anlamına da gelmektedir.  

         Bilindiği gibi, bu günü tarih başlangıcı olarak alan bir takvim de günümüzde kullanılmaktadır. Hem de bütün dünya milletleri tarafından kullanılmaktadır, desek sanırım yanlış olmaz.

         Bu takvimin adı da Milâdi takvimdir. Arapça bir kelime olan ‘Milâd’ ise doğum yeri, doğmak ve doğum zamanı demektir. Dolayısıyla Hz. İsa’ as.’ın doğum gününü esas alan takvimdir. Bu durumda Hz. İsa as.’ın doğum günü bu takvimin başlangıç günü olan 1 Ocak olmaktadır.

         Dünyanın güneş etrafında dönüşünü esas alan bu takvim, on iki ay olup yıl 365 günden oluşmaktadır. Dört yılda bir, bir gün arttığı için de o yıl diğer yıllardan bir gün fazla kabul edilmiştir.

Buna mukabil İslâm dünyasında kullanılan takvim ise bilindiği üzere, ayın dünya etrafında dönüşünü esas alır ve ona da kameri takvim denir. Bu takvime göre de yıl on iki ay olup gün sayısı 354 veya 355 günden oluşur. Bu farklılık aylardan her hangi birisine eklenmeyip ayların ilk gününü belirleyen ayın doğuşu belirlemekte ve ayların gün sayısı 29 veya otuz gün olabilmektedir.

Biz de günümüzde resmi olarak milâdi takvimi kullanmaktayız.

Fakat dini günlerimizi tespit hususunda kameri takvimi kullanırız.  

Günümüzde ‘yaş günü veya doğum günü’, ‘evlilik yıl dönümü’ veya ‘ölüm yıl dönümü’…gibi birçok şeyi zaman içinde kutlamayı esas alan bir kutlama hastalığına tutulmuş olduğumuz için olmalı ki, milâdi yılbaşı da kutladığımız günler arasına girmiş bulunmaktadır.

Bu günün kutlanması ise temelde, yukarda da ifade ettiğimiz gibi, Hıristiyanların inandıkları Peygamberleri olan Hz. İsa as.’ın doğum günü kutlamasını esas almaktadır. Gerçi bu kutlama da tarihe baktığımızda ne Hz. İsa as.’ın doğduğu güne ve ne de O’nun vefatı üzerine bina edilmiştir. Tarihin verdiği bilgilere göre O’nun ölümü üzerinden 354 yıl geçtikten sonra ilk olarak kutlandığı bilinmektedir.

Her ne kadar Hıristiyanlar, başlangıçta Hz. İsa as.’ın doğum günü demek olan Noel ile Milâdi takvimin başlangıcı olan 1 Ocak gününü birlikte kutlamışlarsa da sonradan bu ikisini ayırmışlardır.

Konu ile ilgili olarak kilise yetkilileri Hz. İsa as.’ın doğum gününü 25 Aralık olarak kabul etmişler ve o güne ‘Noel’ demişlerdir. Yani bütün farklı Kiliseler tarafından Noel Aralık ayının 25. günü kutlanmaktadır. Bundan ortaya çıkan netice günümüzde bu günü kutlayan Hıristiyan âlemi Noel’le yılbaşı kutlamalarını ayırmışlardır.

Buna göre yılbaşı kutlamaları sadece bir yeni yılı karşılama ve eskiyen yıla güle güle deme kutlaması haline dönüşmüş görünmektedir.

Bilindiği gibi bizim dinimizde böyle bir kutlama yoktur. Eğer kutlamalar yapılıyorsa bu dinden kaynaklanmamaktadır. Çünkü ne kitabımız olan Kur’ân-ı Kerîm’de ve ne de Hz. Peygamber as.’ım Sünnetinde bu gibi kutlamalara yer verilmiş değildir.

Fakat bizde de Meselâ Hz. Peygamber as.’ın doğum yıldönümlerinde doğum gününün kutlanması O’nun vefatından asırlar sonra (Hicri IV. Asır) ilk defa Mısır Fatımileri zamanında gerçekleşmiş bulunmaktadır.

Günümüzde de bu kutlamalar devam etmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları