Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı

KILIK VE KIYAFET

Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı

Kılık ve kıyafet tabiri bir kişinin giyim tarzı demektir. Bilindiği gibi erkek ve kadın cinsleri için farklı kılık ve kıyafet biçimi bulunmaktadır. Bir erkek kadın kıyafeti giyerek hayatını sürdüremediği gibi, bir kadın da erkek kıyafetini benimseyemez. Yani o kıyafeti kendisine yakıştıramaz. 
Fakat ne var ki, zaman içinde özellikle de kadınlar erkek kıyafeti giymeyi benimsedikleri ve bunu zaman içinde bir moda haline getirip benimsedikleri için erkeklerin kıyafeti olarak bilinen pantolon ve gömlek belli bir dönemden bu yana aynı zamanda kadın kıyafeti olarak da benimsendi. 
Aslında bu benimseme kadınların bundan vazgeçmek istemedikleri ve devamlı olarak çeşitli modeller içinde görüp kendilerine uygun gördükleri için, moda haline gelmiş bulunmaktadır. 
Özellikle de son asırlarda iletişimin yaygınlaşması bu benimsemenin ardından konunun moda haline gelmesini sağlamıştır. 
Nedense bizim Batı’yı taklit etmemiz, sadece teknik ve mesleki gelişme ve ilerleme olarak görülen ve bilinen noktalarda ve konularda olmamış, o konularla sınırlı kalmamıştır. Zaman içinde orada gelişen ne varsa hepsi bir ilerleme ve gelişen teknik ürünü olarak görülmüş ve böylece onların kadın ve erkek kıyafetleri de birer moda olarak bizleri sarmış ve sarmalamıştır. 
Neticede bizim özellikle de Batılı Ülkelerin inançları ile farklı bir inanca sahip olduğumuz ve bunun da yaşayışımızda görülmesi gerektiği düşüncesi bizler için çok gerilerde kalmış bulunmaktadır. 
Onların modasına uyarım, ama onların dininden olmam tezi zaman içinde bizi onların modası içinde eritip yok etmeye çalışmıştır. Diğer bir ifade ile Batılı devletler ve o devletlerin mensubu kişilerin bizden farklı inançta olsalar da bizi kendi yaşayışları içine çekerek dıştan bakınca her hangi bir fark görünmeyecek derecede bizleri içselleştirmişlerdir. 
Bu durum erkekler arasında, yaşayış açısından, kıyafetin ötesinde pek fazla bir yaklaşım sağlamasa da kadınlarımız açısından çok önemli farklar meydana getirmiştir. Onların düşünce ve fikirleri de kıyafetlerini taklit ettikleri Batılı hanımların dış görünüşleri yanında davranışları üzerinde etkili olduğu bariz bir şekilde kendini göstermiştir. 
Bunun bariz örneği kendi gibi giyinmeyen ve mesela başını örten hanımlar, başı açık olan hanımlar tarafından bir gericilik örneği olarak değerlendirilip başlarını açmak için onların örtülerini yırtmakla da yetinmeyip arada kavga etmelerini gerektirecek bir seviyeye taşımış bulunmaktadır. 
Televizyonlarda gördüğümüz bu tip davranışlar bunun açık örneklerindendir.
 

Yazarın Diğer Yazıları