SEZERYAN SONRASI NORMAL DOĞUM MÜMKÜN
Opr. Dr. M. Okay Demirtaş
Sezeryan sadece anne ya da bebek ile ilgili normal doğumu engelleyecek bir patoloji olması durumunda yapılan bir ameliyattır. Ancak tüm dünyada ve ülkemizde sezeryan oranları arzu edilenin hayli üstündedir. Bir sezeryan hep sezeryan anlamına gelmez.
Önceki gebeliğinde sezeryan ile doğum yapmış anne adayı normal doğum yapabilir mi?,
Bu sorunun yanıtı her durumda mümkün olmasa da evettir.
Peki hangi anne adaylarının sezeryan sonrası normal doğum yapma şansı fazladır?
***Gebelik haftası 40 haftadan küçük olan
***Daha önce normal doğum yapmış
***Doğum sancıları kendiliğinden başlayan
***Daha önce sadece 1 kez sezeryan olmuş
***Daha önceki sezeryan sebebi ortadan kalkmış
***Sezeryan sonrası en az 2 yıl geçmiş
***40 yaşın altında
*** Ve normal kiloda olan anne ve anne adaylarının SSVD (sezeryan sonrası normal doğum) yapabilme şansları hayli yüksektir.
Peki SSVD için en büyük risk nedir ? Rüptür yani iç rahmin yırtılmasıdır:
%1 ila %3 oranında bu risk mevcuttur.
Sezaryen sonrasında iç rahimde oluşan yara izi yani nedbe dokusunun, normal doğumun başlamasıyla oluşan kontraksiyon(ağrı) esnasında anne rahminin yırtılma riski(yani rüptür), anne ve bebeğin yaşamı için tehlike oluşturabilmektedir.Bu risk göz önüne alınarak, günümüzde artık sezaryen sonrası da normal doğum seçeneği de gündeme gelmektedir. Ancak anne ve baba adaylarının bu risklere karşı doktor tarafından detaylı olarak bilgilendirilmesi gerekir.
SSVD başararı oranı nedir?
Bu oran değişmekle birlikte yaklaşık %70'lerde.eğer başarılı olunursa hem annenin sonraki doğumlarda yeniden normal doğum yapma şansı olur hem de anne için iyileşme süresi ve hastanede kalış süresi kısalmış olur.
SSVD isteyen anneler hekimleri tarafından bilgilendirilirken hekim olası yararlarını ve risklerini tarafsız olarak anlatmalı. Ayrıca hastanın isteği, sonraki gebelik planları da detaylı olarak sorgulanmalıdır.
Opr. Dr. M. Okay DEMİRTAŞ
Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı