
YAVUZUN DUASI
Mustafa Özyurt
Abdülvahhabi şarani k.s. anlatır:Hicri 918, miladi 1512 senesinde bir gün Ş. Şemseddin Dimyati hazretleri İle bir yerden geçerken, Şeyh, kızı tarafından getirilen ^ama bir adamı gördü. Hemen hayvanından indi. Adamın ellerini öptü. Uzun bir müddet beraberce yürüdüler. Sonra Ş. Dimyati, dönüp geldiğinde, adamın kim olduğunu sordum. O, çocukluğumda ününde bir mikdar okuduğum kişidir. Kendisini gördüğümde yanından binitli olarak geçemiyorum dedi. Buyurun islamın güzelliğini..( 199 f.t. agustos 15)
Peygamber Efendimiz s.a.v. buyurdular ki:” Allah ve rasülüne gizlice tek başına yardımda bulunan bir adama bakmak isterseniz Umeyr’e bakın” buyurmuştu. Umeyrin gözleri, pek fazla görmezdi. O yüzden, insanlar ona ^AMA diye çağırırlardı. Hz. Ömer r.a. Şu Ama’yımı? Dedi. Efendimiz s.a.v. bu sözden hoşlanmadılar. Ve “ sus ya Ömer! Ona Ama deme. O, tam görüşlüdür. Allah ve rasülüne tek başına yardım etmiştir” buyrdular.
Müminlerin, biribirine böyle bu gibi kusur eksiklerini ortaya koyar tarzda ad ve lakap takmasını men etmiştir.
YAVUZ SULAN SELİM
Mısır seferinden dönerken Şeyhulislam ibni Kemal Paşa, Yavuzun yanındadır. Dönüş yolunda, at başı giderken Kemal Paşa Zadenin atının ayağından bir parça çamur, Yavuzun kaftanına sıçrayıverir. O, büyük âlim telaşlanır. Ne yapacağını şaşırır. Onun telaşlı haline karşılık, Yavuz S.Selim Hanın tarihe geçecek şu tarihi sözleri pek manidardır:” Alimin ayağının atının altından sıçrayan çamur parçası bizim için şereftir. Öldüğümde şu çamurlu kaftan üzerime örtülsün” der. Yavuz, 8 yıl padişahlık yapmış ve şair onun hakkında “Az zaman içinde çok iş yapmış idi, sayesi olmuş idi alam gir (gölgesi cihanı tutmuştu). Şemsi asr idi asır’da şemsin(ikindi güneşi gibi idi), Zıllı memdüd olur zamanı kasır(gölgesi uzun olur zamanı kısa) ruhları şadolsun ve ruhlarına fatihaları eksik etmeyelim. (Devam edecek)