
YAVUZUN DUASI
Mustafa Özyurt
“Ey yerin ve göğün halikı! İnsü cinin razakı Allahım, yeryüzünde haremi hasen olan Mekke ile Peygamber Efendimiz s.a.v. ravzasının bulunduğu Medine-i Münevverenin bana süpürgeciliğini nasip eyle! Diye yüzümü yere sürüp secdeye kapandım. Şükürler olsun C. Hak, beni bu mutluluğa erdirdi”der.
Sürre alayı:nı nlüğat manası, Para kesesi demektir. Osmanlı hacca gidenlere sürre alayı hazırlardı. Sürre devesiözel hazırlanır, deve kınalanır süslenir, ipekten halılar serilir, boyunları baldırları süslenirdi. Hac mevsiminde kıymetli eşyaların gönderilmesinde oluşan özel sürre devesine kabenin yeni dokunmuş örtüsü kıymetli eşyalar konulur, o deve hürmeten başka yükte kullanılmazdı. Halk da sürre alayının geçeceği yol kenarına toplanır gözyaşlarıyle Haremeyne selam gönderilirdi. Müezzinler kuranı kerim, tehlil, tekbir ve salatüselam söylerlerdi.
Halk, haremeyne hediyeler gönderir, hediyeler Feraset denilen çantaya konur orada dağıtılır. Oradanda çantalara zemzem, hurma, yüzük, kına koyarlar, Medine toprağı vs. ile gelirlerdi.
Osmanlı, Medine-i Münevvereden, Ravza-i Mutahhereden ayrılırken bir anda arkalarına dönmezler büyük bir edeple at üstünde dahi ata ters otururlar bir müddet böyle giderlerd.
İMAMI MALİK R.A.
Cennetülbaki de medfundur. Rasülüllahımızın civarında, ayakkabıyla dolaşmaya hayâ ederim deyip çıplak ayakla dolaşırmış. Nasreddin hoca, malum eşeğe ters binmiş. Merhum bir gün talebelerini arkasına alır kendiside merkebe ters biner. Etrafdan sorarlar, her ne kadar ilk bakışda gülünç hareket olsada onun niyeti, “ilim talep eden talebelere arkamı dönmeye hayâ ederim” deriş. Ve cehennemden azad olmuş kişilerin yüzüne bakmaya doyamaz merhum r.a.
HOCASINA VE HOCAYA HÜRMET
İmamı Azam r.a. hastalanır doktora gider. Sedyeye uzanmadan önce bir bakarki sedyeye yattığı zaman ayakları hocasının evinden tarafa denk geldiğini anlar ve hekime rica eder. Hekim derhal sedyenin yönünü değiştirir.
İmamı Azam, İmammı Ebu Yusuf, İmamı Muhammed ve İmamı Züfer r.ah. Yolda giderken latife içün, imamı Azamın boyu onlara göre biraz kısa olunca İmamı Züfer “imamüna beynena kenuni lena”diye söyler. İmamımız buna üzülür ama bir şey demez. Beri taraftan İmamı Yusuf r.a. “ ve inlem yekün imamüna lem neküna ” diye cevaplar. İmamı züfer hocasını orada hafif kırdığı için fetvaları öbürlerine nisbetle zayıf görülür. Binaen ala zalik,edeb ve adabları gözetmek elzemdir.