
TAVAF
Mustafa Özyurt
Dünyanın kendi etrafında döndüğü gibi insanlar yaptıkları tavafla Kâbe’nin etrafında, melekler de sema da Beytü’l-ma’mur’un etrafında dönerler. Beytü’l-ma’mur, yedinci kat sema da, bir gelen bir daha gelmemek üzere her gün 70 bin meleğin ziyaret edip ibadet da bulunduğu bir mabed’dir.
Tavafda erkekler Izdıba yaparlar. Üç şavtın sonunda darunnedvede bulunan müşrikler korkmuşlar ve çekip gitmişler. Bu sebepten üçten sonrası mecbur değildir.
Kâbe-i Muazzamının dört köşesi yaklaşık olarak dört ana coğrafi yönü gösterir. Güneyi gösterene Rüknü Yemani, batıyı gösteren köşeye Rüknü’-Şami, doğuyu gösteren köşeye Rüknü Hacerulesved, kuzeyi gösteren köşeye de Rüknüıraki denilmiştir. Rasülüllah Efendimiz, Rüknü Yemani ile Hacerulesadı selamlamış bazen de elini sürerek öpmüş. “ Ruknüyemani ve Hacerulesad’a dokunmak günahları siler “ buyrulmuştur(Müsnet). Kâbe’nin merkezinde duvarların ortasına çizilerek dikey çizgiler de yaklaşık olarak kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu ve güneybatı yönlerini gösterir.
Hz. İbrahim, oğlu Hz. İsmail ile birlikte Kâbe’yi harçsız olarak üst üste konan taşlardan, biri şimdiki kapının yerinde diğeri onun karşısında olmak üzere yer hizasında iki kapulu ve üstü açık olarak inşa etmişti. Hz. Peygamberimiz, M. 605 yılında, tamirat esnasında amcası Ebu Talib ile bizzat taş taşımış ve Hacerulesadı yerine koyma şerefini taşıyarak hakemlik yaparak kabileler arasında muhtemel bir çatışmayı önlemiştir. 17. Yüzyılda Sultan 1. Ahmet, 4. Murat zamanın da sel ve fırtınadan yıkıldı Sultan 4. Murad tarafından altı ay içerisinde tekrar inşa edilmiştir. Şu anda mevcut olan bina da, bu tarih de inşa ve tamiri yapılandır.