
Sünneti terk ve ondan yüz çevirmek
Mustafa Özyurt
Hadimi k.s. fahrikainatımızın sünneti mübarekelerinden yüz çevirenlerin akıbetinin vehametini hadisi şerifle delillendiriyor. Ve Aişe r.a. validemizdende misaller vererek mevzumuzun ehemmiyetine dikkat çekerek nakillerine şöyle devam ediyor:
Enes (r.a.) dan rivayetle Rasülullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir”. Yani hevasına uyar, nefsine meyleder, batılı tercih eder, fani dünyanın lezzetlerini, bakı âlemin lezzetlerine üstün tutar, yani fani lezzetlere aciliyyet tanır, baki lezzetleri tehir ederse, söz ve fili sünnetleri terk ve sünneti yolundan yüz çevirirse, benim milletimden, benim ümmeti kamilemden, benim dinimden değildir. Yahut benden şefaat beklemesin.
Diğer bir hadisi ş.de ise: “Kim bir kavmi severse onlarla birlikte haşrolunacaktır” buyurulmuştur. (b.s.117)
KİMLERE LANET OLUNACAK
Hz.Aişe validemizden: Rasülullah s.a.v. buyurdular ki; Altı zümreye lanet olunur. Ve Allah lanet eder.
1.Kuran da ziyade eden.(Olmayan, nazım, hata keyfiyet ve edasında bilerek ziyadelik yapan). 2. Hz. Allahın kaza ve kaderini yalanlayan.
3. Dil uzatan. Setm (sövmek) ve şetm ederek, batılla meşgul olan ve gururluluk yapan. Ümmetime ilimle, dinle, salahla, bedenen helalla, san’atıyla hüsnü ahlakıyle, yani Allahın aziz kıldığı kimseyi zelil ve Hz. Allahın cehaletle, fıskla, fesatla, sui ahlakla vs. zelil kıldığını aziz etmek için meşgul ve mütesellat olan kimseye lanet eder.
4. Allah Tealanın haram kıldığını helal kabul ve helal göstermek isteyenlere. 5. Allah Tealanın haram kıldığı şeyi, benim siretim, ehlimden helal gören ve neslimden olanlar helal addettiler diyenlere. 6. Ve Sünnetimi terk eden içindir.
Menavi dedi ki: bu terki, külliyyen sünneti terk veya bazısını istihfaf (hafif küçük görmek) ile terk edenlerdir. Veyahut azı o sünnetle cem etmekle terk edenler murat edilmiştir, diyor. Evet, hiç kimsenin hiç kimseye karşı hududu aşmaya hakkı yok olduğunu bilmelidir.
RASÜLULLAH EFENDİMİZE MUHABBETİN ŞEKLİ!
Enes r.a.dan rivayetle: Rasülullah Efendimize teslimiyet ve muhabbet, kamil mümin olmayı kazandırır. Şu hadişi nebevi bunun delilidir. “Rasülullah (s.a.v.) buyurdular ki, Sizden hiç biriniz, baba ve annesinden ve bütün insanlardan beni daha çok sevmedikçe mü’mini kâmil olamaz”.
Fethi Bari den nakil de ise: İmanı sahih olmaz, diye nakledildi. MUHABBET: Cevamii Kelim’den hadisi ş.de muhabbeti üç sınıfa ayırıyor.
1-Muhabbeti icla. Baba, anne ve Ulemaya muhabbet. 2-Muhabbeti rahmet ve işfak yani şefkat: Çocuklara ve müşkil durumda olanlara muhabbet. Buna bütün insanların dâhil olduğu söylenir. 3-Nebi’ye muhabbet. Tercih edilen budur. (Devam Edecek)