
SAFA VE MERVE TEPESİ
Mustafa Özyurt
Darunnedve: Kabenin kuzeyinde, Mekke toplumuyla ilgili hertürlü kararların alındığı bir yerdir. 897 yılında Hareme dâhil edilen Darunnedvenin yeri bu gün altınoluğun karşısındaki tavaf alanında kalmıştır.
Darulerkam: Efendimizin peygamberliğinin ilk yıllarında İslamiyeti tebliğ faaliyeti için kullanmış olduğu Erkam b. Ebu’l-Erkam’a ait bu ev Safa tepesinin eteğinde, bu gün Safadan Merve yönüne giderken Safa tepesinden on metre kadar aşağıda Daru’l-Erkam kapısı denilen yerde idi.
Hz. Ümmühanın evi: Bu ev, bu günkü müezzin mahfelinin olduğu yerde idi. Burada açılan kapıya Ümmühanın adı verilmiştir. Rivayete göre Rasülüllah mirac yolculuğuna buradan başladı. Mekkenin fethinden sonra da bu evde bir süre istirahat etmiştir.
CEBELİ EBU KUBEYS
Ebukubeys: Kâbe-i Muazzamanın takriben 100 m. doğusunda, 420 m. yükseklikte, Hz. Âdemin ilk ateş parçasını bu dağdan aldığı veya Hacerulesvet bu dağdan alındığı için bu adı aldığı söylenir. Hz. İbrahim Allahın “ İnsanlar arasında haccı ilan et” emri üzerine bu dağa çıkarak insanları hacca davet etmiştir. Rivayete göre Şakkı Kamer mucizesi bu dağın üzerinde gerçekleşmiştir. Bu gün gördüğünüz cebeli Kubeysin öntarafındaki yeşilliklerin olduğu yer HILFÜLFUDUL derneğinin yeridir. Efendimizde oranın bir üyesi idi. Onun için oranın bizim nezdimizde önemü büyüktür.
Efendimiz s.a.v. peygamberliğini buradan ilan etmiştir. Ve kendisinden mucize istediklerinde Şakkı kamer hadisesi buradan gerçekleşmiştir.(Devamı edecek)
210-BOYKOTUN KALKMASINA EN MÜESSİR AMİL
Müşriklerin boykotu: Kabeye astıkları bu boykot metni bir ağaç kurdu tarafından başındaki besmele hariç yiyip yok ettiğini haber vermesi ve bunun doğru çıkması boykotun kalkmasında tesirli olmuştur. Başka rivayetlerde vardır.
Mescid-i Ebu bekr: Hz. Ebu Bekirin doğduğu ve Rasülü Ekremin hicret haberini vermek için gelip birlikte yola çıktıkları ev Mescid-i Harama 200.m uzaklıkta ve mesfele tarafında idi. Günümüzde Hilton otelinin bulunduğu yer olarak söylenir. Dükkânı Hz. Haticenin evinin karşısında kuyumcular çarşısında Hz. EbuBekirin kumaş sattığı dükkândır ki, Hz. Osman ve bir kısım sahabeler burada islamla şereflendiler.
ARAFAT VE CEBELİ RAHME
Arafat: Arafat dağıdır bizim dağımız
Orda kabul olur dualarımız( Yunuz Emre)
Mekkenin 21 km. doğusunda Taif dağ yolu üzerindedir. Hz. Âdem ile Hz. Havva annemiz yeryüzende burada buluşup birbirini tanımaları veya Hz. İbrahime; Haccın nerede ve nasıl yapılacağını öğretirken Arafata geldiklerinde ona “ Arafte” (anladınmı, tanıdınmı )diye sorması, onun da “Araftü” ( anladım, tanıdım ) demesinden dolayı Buraya Arafat denildiği bilinmektedir.