
Peygamberimizin Ağaca Verdiği Değer
Mustafa Özyurt
Bu günkü yazımızda da Efendimiz s.a.v.’in ağaca verdiği değerden, namaz rekâtlarından, ezanda elleri kulaklara koymak ve adalet deki hassasiyetinden bahsedelim.
Rasülüllah a.s. medine-i Münevverenin on iki mil mesafelik çevresini, değnekle vurulup ağaç yaprağı dökmemek ve deve sürecek değnekten başka bir ağaç parçası da kesilmemek üzere haramlaştırmış, koru haline getirmiştir.
REKÂTLARININ ARTIRILMASI
Mirac hadisesinde akşam namazı üç, diğer namazlar ikişer rekât olarak farz kılınmış; Rasülüllah aleyhisselam Medine’ye hicret etikten bir ay sonraya kadar da, bu usül devam etmiştir.
Hicretten bir ay sonra ise, hazerde ve seferde akşam namazının farzı üç, sabah namazının farzı da iki rekât üzere kaldı. Öğle, ikindi ve yatsı namazlarının farzları ise, seferde iki kılınıp hazerde ise dörde yükseltildi. Vitir namazı üç, Cuma namazının farzı iki. Fıtır ve kurban bayramları namazı da ikişer rekât olarak meşru kılın.
EZANDA ELLERİ KULLAKLARA TIKAMAK
Efendimiz, Hz. Bilale ezan sırasında sesi yükseltmeye yarayacağı için, iki parmağı ile kulaklarını kapamasını da söyledi.
İSLAM’DA ADALET
Peygamberimizin Medine-i Münevverede Müslümanlar arasında ve Yahudiler arasındaki ahidname de “Müslümanlara tabi olan Yahudilere de, eşit muamele yapılır, zulme uğramazlar, aleyhlerinde bulunmaksızın yardım olunurlar” buyururdu.
PEYGAMBERİMİZİN DİĞER KİTABLARDAKİ İSMİ
İbni İshak, Yuhanna İncilin’de son peygamberin isminin, Süryani dili üzere “Münhamenna” diye geçtiğini, bunun Arapça karşılığının “ Muhammed “ Rumca karşılığının ise “ Beraklits “ olduğunu kaydetmektedir.
Hatta eski şeriatlarda resim yapmak caiz olduğu için, Rasülü Ekremin resmi, diğer peygamberlerin resimleri arasında, mevcut olup eski kitap, bunu Manastırlarda muhafaza ediyorlardı.
İslam elçileri, Bizans kıralı Heraklus’a vardıkları zaman, o da bu resimler arasından Peygamberimize aid olanını çıkarıp göstermiş ve aynen benzediğini öğrenmişti.
SURE-İ İHLÂSIN SEBEBİ NÜZULU GELİNCE
Yahudi âlimleri, Allahü Teâlayı kimin yarattığını soracak kadar ileri gitmişler ve şaşkın hale düşmüşlerdi. İhlâs suresi bunun üzerine nazil olmuştur.
Yahudi büyüklerinden, Hz. Abdullah, kararını verip iman etmeğe geldiği gün, Peygamberimize; Kıyametin ilk alameti, cennetliklerin ilk yiyeceği ve çocuğun nasıl erkek veya kız olduğuna dair üç soru sordu.
Rasülüllah da kıyametin ilk alametinin; insanları doğudan batıya süren bir ateş, cennetliklerin ilk yiyeceğinin; balık ciğerinin sarkık olan fazla kısmı, çocuğunda; ana ve babasının suyunun önceliğine göre, erkek veya kız yaratıldığını bildirdi. Hz. Abdullah: Bunları ancak bir Peygamber bilir dedi ve derhal şehadet getirerek Müslüman oldu. (Devam edecek)