
MÜZDELİFE
Mustafa Özyurt
Hac da Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı bu yere “yaklaşmak, yaklaştırmak”manasında kökten meydana gelen Müzdelife adının verilmesi, hac mevsiminde arafattan inen insanların toplanarak zikir, dua ve vakfe ile Allah yaklaşmaları yahut bu yerin Allaha yaklaştırdığından dolayıdır. Müzdelife Hz. Âdem vi Hz. Havanın buluştuğu, insan toplanıp bir araya geldikleri, akşam ve yatsı namazları yatsı vakti girdikten sonra birlikte kılındığı için” toplanma, bir araya gelme” manasında Cem’ diyede adlandırılmıştır.
Toplam alanı 963 hektar, Mekke-i M. yakınlığı ise 13 km.dir. Rasülümüz (s.a.v.); Veda haccında Arafat vakfesinin ardından Müzdelifeye gelip Kuzah tepesine yakın bir yere inerek yatsı vaktinde akşam ile yatsı namazını birleştirerek kıldırdı. Güneş doğmadan şeytan taşlamamalarını da uyardı. Rasülü Ekremimiz, burada da arafatta yaptığı duayı tekrarladı ve gülümsemişti. Sebebi sorulunca, Duasının Hz. Allah tarafından kabul olunduğunu ve bunu öğrenen şeytanın nasıl perişan olduğunu gördüğü için gülümsediğini ifade etmiştir.
Mekke'de, Arafat ile Mina arasında bulunan ve Hac'da Arafat'tan sonra vakfe yapılan yer. Müzdelife kelimesi, "yaklaşmak, yakınlaşmak" anlamındaki Arapca "zelefe" kökünden türetilmiş olup, "yaklaşılan, yakınlaşılan yer" anlamında, iftial babından ism-i mekân kalıbındadır. Ayrıca burası, "toplanma, bir araya gelme" anlamında cem adıyla da anılmaktadır. Burasının bu adlarla adlandırılması değişik şekillerde yorumlanmıştır. Hz. Âdem (a.s.), Hz. Havva ile burada buluşmuş ve birbirine yaklaşmışlardı. Katade'den yapılan bir rivayette ise, akşam ile yatsı namazının bir arada kılınmasından dolayı Cem' adı verildiği söylenmektedir (İbn Hacer el-Askalânî, 1959, IV, 270).