Mustafa Özyurt

Kur'ana sarılmak

Mustafa Özyurt

Hz. Hadimi, Ebedi kurtuluşun kitabı ilahi de olduğunu ayeti Celilelerle delillendiriyor. Ve ayetleri şöyle sıralıyor;
Ali Imran s.ayet 103 de: “Allah Tealanın ipine yani kitabına cem’an (topluca, hep beraber) sarılınız. Ayrılmayınız, ondan uzaklaşmayınız”. Çünkü Rasülullah s.a.v.”Kuranı Kerim Allah Teâlâ’nın en muhkem bir ipidir” buyurmuştur.
İmamı Beyzavî demiştir ki: O Kitaba tutunmak, sebebi necattır (kurtuluş sebebidir). Maide s. ayet 15,16 da: “Tahkık size Allah Tealadan nuru ve kitabı mübin geldi”buyurulmaktadır.
İzahı: Nur, İslam ve Hz. Muhammet s.a.v. dir. Kitabı Mübin, açıklayıcı kitap, hata ve doğruyu mümeyyiz (ayırıcı) bir kitap geldi. “O kitapla Allah Teâlâ, onun rıdvanına tabi olan kimseyi selamet yoluna erdirir”. Yani her türlü sıkıntı ve mihnetlerden yolunu salim kılar.” “Onları o kitap, zulmetten nura çıkarır. Yani küfürden İslama, cehaletten irfana, istihkakı Nirandan (cehenneme müstehak olmaktan) cennete girerler demektir. “Onlar o, kitapla Allaha giden yola giderler.”
En’am s.ayet 155 de: “Şu kitap bizim indirdiğimiz mübarek bir kitabdır”. Yani menfaatı çok ve hayrı daimi olan bir kitabdır.” “ Ona tabi olun”. Yani helal ve haramdan getirdiği evamire(emirlere) imtisal ve nevahiden (nehyedilenlerden) kaçının.” “ Ona muhalefetten ictinap edin. Hükümlerini hıfzedin ki “ Rahmetini umasınız” Veya rahmetini umar olduğunuz halde, diye tefsir olunur.
Yunus suresi a. 57 de: “Size Rabbinizden vaaz edici geldi”. Yani o, Kuran hakkı verilerek okunur, dinlenirse kalbi rikkat sahibi kılar. Akıl sahipleri için bu ayeti Celilelerde ibretler vardır.
O KİTAB ŞİFADIR VE ZİYAFETTİR
Hazreti Allah, kullarının yeme içme gıdalanma gibi ihtiyaçlarını tekeffül etmiş iken, hasta olabileceklerinin de hesabını yaparak, hastalıklara şifa halk edeceğinide beyan buyurmuştur. Bu şifa, hem bedenlere ve hemde ruhlara kasdedilmektedir.
Hadimi, sadece şifa değil aynı zamanda ziyafettende beyan ederken yine kitaba başvurarak bu hususlarda da Ayeti celile ve hadisi şeriflerle bizleri aydınlatmaktadır:
(Yunus s.a.57) “O kalblerde ki şey için şifadır”. buyurulmuştur. Yani şekten (şikâyet olunacak şeylerden), şüpheden, bozuk itikatlardan gelen şeylere şifadır. İnsan bedeninin en aziz yeri sadır yani kalp menzilidir.
O, Kitap rahmet ve hidayet rehberidir. Aynı Ayeti Celilenin devamında:“O kitab müminler için mahza hidayet ve rahmettir”.Çünkü onlar onunla feyiz bulur. Hayır ederler. Ona temessükte (tutunmakta, sarılmakta) her türlü zorluktan necat bulurlar. Onunla her türlü nimete, sevaba, rahmete nail olurlar.
Nahil s.ayet 89 da: “Habibim Ahmet, biz senin üzerine kitabımızı beliğ olarak her şey için beyan edici gönderdik”. Yani her türlü dini emirleri, icmali ve tafsıli olarak beliğ bir şekilde beyan eder, demektir.(Tibyani’nin manası Beyzaviye göre).
Cabir r.a. dan rivayet edilen bir hadisi ş.de: “Rasülullah s.a.v. buyurdu ki: Kuranı Kerim, günahı kebire(büyük günahlar) ve sağıre(küçük günahlar) sahibi için şefaatçıdır. Ve derecelerin yükselticisidir”. Şefaatı makbuldür.
Ebu Davud ve Hâkimden; Sehl bin Muaz’dan rivayetle: “Rasülullah s.a.v. buyurdu ki: Kim kuranı Kerimi okur, onunla amel ederse, kıyamet gününde onun anne ve babasına öyle bir tac giydirilir ki, zıyası dünya evlerini aydınlatan güneşten daha güzeldir. Sizin zannınız Allah Tealanın ihsanını idrake muktedir(anlamaya gücü yetmez) değildir buyurmaktadır.
Diğer bir hadisi ş.de: “Muhakkak şu Kuran Allahın ziyafetidir”. Devamla “Onun içindekilere yönelin, gücünüzün yettiği kadar. Hakikatlerinden, inceliklerinden kabullenerek faydalanın.” siz Allah Tealanın ziyafetini reddetmeyin. Reddettiğiniz takdirde size gazap gelir” buyururlmuştur.
Hz. Ali Efendimiz de: “Üç şey hıfzı kuvvetlendirir, balgamı giderir. Bunlar; Misvak kullanmak, oruç tutmak ve Kuranı Kerim okumaktır’ buyurmuştur.
Ve deniliyor ki, Ulemaya ve Mushafa(Kuran) nazar etmek yani bakmak Kabe’i Muazzamaya nazar etmek gibi ibadettir. Mushafı çok okumak basıretin kuvvetini(kalbin gözlüğü ile görmenin gücü, incelikleri kavrayabilme kabiliyetine ulaşmak)) hıfz etmek için mücerret bir kuvvettir.
Bazı Fukaha da: “ Siz kuranı kerim tilaveti ile ecirleniniz. Kuranı kerimin her bir harfi için on hasene vardır demişlerdir. Ve her bir hasene için on misli verilecektir” demişlerdir.
Enam suresi ayet 160 da: “ Kim bir hasene ile gelirse onun için on misli vardır.” Ayeti celilesi buna delildir demişlerdir.
Yine hadisi ş.de: “Muhakkak şu Kuran, Allahın sağlam ipidir. Nuru mübindir. Faideli şifadır. Ona tutulan kurtulucudur. Kuran, Hakk’tan batıla meyletmez ki, onun sahibi itab’a (azap ve azar) a maruz kalsın. Veya haktan sapmaz ki, bir kimseden rıza talep etsin. Eğrilmez ki, doğrulmaya muhtaç olsun. Onun acaibi(yani hayret verici beyanları) son bulmaz.
Çok tekrarda onu eskitmez. Onu okuyunuz. Çünkü Allah Teâlâ, her bir harfin tilaveti karşılığında on sevap verir. Amma ben Elif Lam Mim harf demiyorum. Fakat elif harf, lam harf ve mim harfdir diyorum”. Onun şifası nefsi emmarenin hastalıklarına karşı şifadır. Şifa oluşu zahiri manada da geçerlidir. (b.s.50) (Devam edecek)
 

Yazarın Diğer Yazıları