
Kırkağaçlı Mehmet Efendinin üstazına mektubu
Mustafa Özyurt
Kırkağaci Mehmet Efendi tatlı mektubuna güzel dualarla devam ediyor ve diyor ki: Ayrıca Âlimlerle ve salihlerle beraber ince araştırmalar (bahisler) ki, hayvan hakkı, “Said olanlar cennettedir” ayetinin beyanı, Allah onlar hakkında hayırlı olacağını takdir etse idi elbette onlara işittirirdi” ayeti ve diğer bazı ayetlerin manaları ile alakalı müzakerelerde bunlardandır. Fatiha-i şerifenin tefsiri de Ebu Said (k.s.)dan sadır olacaktır.
Üstazımız, ikinci yüzyılın müceddidi olduğundan, onda ilim, amel, hilm, takva, diğer fiiller, kaviller, harekât, sekenat, vaziyet, tavır ve davranışlar yağmur gibi yağıyor... Üstazımın, Said El-Hadimi isimli yüce bir evladı vardır. Onun telif etmiş olduğu eserleride çoktur.
Başlıcaları: Beyzavi’nin Fatiha tefsiri üzerine bir haşiyesi, buhari-i şerifin yarısına kadar şerhi, Kaside-i Bürde şerhi, Hayali üzerine haşiyesi ve Şemail-i şerif şerhidir.
Evlatlarından biri de Sultan-ül-Azam, Bürhan-ül efham Seyyid Abdullah Efendi’dir. Onun da birçok tasnifatı vardır. Bunlar; Mecami-ul hakayık şerhi, El- Kasidetü’l- hemziye, Besmele şerhine haşiye gibidir. Evladından bir diğeri Seyyid Mehmet Emin Efendi’dir. Onun da Menar şerhi, Gazi Mir haşiyesi gibi tasnifi vardır.
Diğer evladı Numan Efendi’nin telif ve tasnif ettiği bir eseri yoktur. Zira o, Hadim’e Müftü tayin edildiğinden otuz sene fetva ile işgal etmiş fakat bir gün olsun ders okutmakla meşguliyeti terk etmemiştir. Birçok talebe yetiştirmiş ve kendisinden birçok icazet almışlardır.
Abdu’l-Halim isimli bir oğlu daha dünyaya gelmiş fakat o genç yaşta irtihal-i darı beka eylemiştir. Bir de Mustafa Efendi isimli oğlu vardır. Allah hepsine uzun ömürler ihsan etsin. Ona uzanan bütün nesebini muhafaza buyursun. Mustafa Efendinin (Müminler kurtuluşa erdiler) mealindeki ayetin tefsiri ile ilgili bir eseri vardır.
Ben ki, Allahın muhtaç ve fakir bir kulu, Kırkağaçlı Seyyid Muhammed bin Süleyman, Hadimi (K.S.)nun talebesiyim. Sizlere yalvarıp ruhani zikr-i kalbi ile istizan rica ederim. (Amma, Saili (isteyeni)sakın kovma, Rabbinin nimetini konuş.). Yüce Rabbin izni ile size bildiririm. 8 Rebiül’ahir 1173) diyerek mektubunu itmam ediyor. Büyüklerin hayat hikâyelerinde ilim de var muhabbet de var hürmet de var var var… Mektup burada bitiyor. Ve bizde isteyelim rabbimizden ve diyelim ki; “ Allahım saili kovma kapından) (Devam edecek)