Mustafa Özyurt

Kimin Aklı Tam Kimin Eksik

Mustafa Özyurt

Ziyaretlerimize Efendimizin hatıralarından güzide ashabından biriyle devam ediyoruz;
Hz. Ebu'd-Derda (r.a.): Resulullah (s.a.v.)'in, Kur'an, fıkıh ve hadis ilimlerinde önde gelen ashabından biri. Hazrec kabilesine mensuptur. Şam fâkihi diye meşhurdur. Peygamberimizden birçok hadis rivayet etmiştir. İlim hakkında şöyle buyurmuştur:
"İlim ancak arayıp, öğrenmekle olur. İlim için sabah çıkıp, akşam dönmenin cihad olmadığını sanan kimsenin aklı eksiktir."
Ebu'd-Derda r.a. Hz.Ömer zamanında Şam kadılığına getirilmiş, orada evlenmiş ve hicretin 32. yılında burada vefat etmiştir.
Selahaddini Eyyubi: Ziyaret sırası, Hz. Ebu'd-Derda’ya komşu, kahraman, şanlı Tarihimizin büyük komutanlarından Selahaddini Eyyubiye geliyoruz. 1137 yılında doğup, Haçlı seferlerine ilk karşı koyan büyük kumandan. Haçlı orduları tarafından işgal edilen Kudüs'ü 1187 yılında yeniden fethetmiştir. Selahaddini Eyyubi, İslam dünyasında yetişen, ama Batılılarca da takdir edilen büyük bir kahramandır.
Gerek Doğulu, gerekse Avrupalı kalemler tarafından hayatı, kahramanlığı, zaferleri, hoşgörüsü ile en çok merak edilen ve bu vesileyle romanlara, hikâyelere, filmlere konu olan nadir tarihi şahsiyetlerden birisi bu büyük hükümdar. Salahaddini Eyyubi'nin mezarının bulunduğu türbe Emeviye Camisi yanında bulunmaktadır. Aynı türbe içerisinde bulunan diğer mezar ise eşine aittir.

Emeviye camiinin kapladığı 7000 m² 'lik alanda Selahaddin Eyyubi türbesinin avlusunda, 1914 yılında Filistin'de uçakları düşen ve ilk hava şehitlerimiz olan Fethi Bey, Sadık Bey ve Nuri Bey'in mezarları bulunmaktadır
Bilali Habeşi (R. A. Efendimizin müezzini ):
Nizami olarak ziyaretleri takip ederseniz, her gittiğiniz zattan apayrı bir haz alırsınız. Ziyaret zevkine doyamadığımız müstesna biriside BİLALİ HABEŞİ’dir.
Peygamber Efendimizin müezzini, Eshabı kiramın meşhurlarından, Künyesi Ebu Abdullah’tır. Habeşistan’lı bir aileye mensub olup, babasının ismi Rebah, annesinin ismi Hamâme’dir. (m. 581) senesinde, Mekke-i mükerreme’de doğdu. 20 (m. 641) de, Şam’da vefat etti.
Bilâli Habeşî hazretleri, ilk îmân edenlerden olup, müşriklere karşı Müslüman olduğunu açıkça bildiren yedi kişiden biridir. Müslüman olmadan önce, Mekke müşriklerinin ileri gelenlerinden Ümeyye'nin kölesi idi.
O zamanlar, her yerde olduğu gibi, Arabistan'da da korkunç bir câhiliyet vardı. İçki, kumar, zinâ, hırsızlık, zayıfları ezme, zulüm ve ahlâksızlık nâmına ne varsa hepsi yapılıyordu.
Güçlü kimseler, zayıf kimseleri köle olarak kullanıyorlardı. İşte bulardan birisi de Bilâli Habeşî idi. Fakat bunun diğerlerinden farklı bir hâli vardı. Son derece mert ve dürüst idi. Bunun için Ümeyye, bunu kervanının başını koyar, mallarını bunun vâsıtasıyla uzak yerlere gönderirdi.
Bilâli Habeşî hazretlerinin diğer bir özelliği de, sesinin çok güzel olmasıydı. Bunun için düğün ve şenliklerde aranan bir kimseydi.
Hz. Peygamber'e ilk iman edenlerden biri ve sonradan ona müezzin olan sahabî. İslâm tarihinde unutulmaz yeri olan Bilâlî Habeşî, aslen Habeşistan'lıdır. Bilâl, İslâm'ın ilk tebliğ yıllarında Ümeyye b. Halef'in kölesiydi. İslâm'ın ortaya çıktığı yıllarda birçok kimse soylarının yüksekliğine, şirk toplumu içindeki nüfuzlarına bakarak kavim ve kabîle taassubuna düşmüş, İslâma cephe almış ve sapıklıkta kalmışlardı.
Bilâl b. Rebah gibi kimseler de zayıf ve acizliklerine rağmen hak davete uyup şirkten kurtulmuşlardı. İşte Bilâl b. Rebah (r.a.) İslâm davetine ilk icabet edenlerden biriydi. Hz. Bilâl'in doğruluk ve ahlâkı, İslâm'a bağlılığı bütün çağdaşları tarafından aynı derecede takdir edilmekte ve övülmekteydi. Artık o, siyahî bir köle değil, ashabın ileri gelenlerinden ve İslâm devletinin yönetiminde söz sahibi olan müminlerden biriydi.
Peygamber efendimizin vefatından sonra gördüğü bir rüya üzerine Medine'ye gitmiştir. Burada Hz.Hasan ve Hüseyin'in ısrarına dayanamayarak Medine'de sabah ezanını okumuş, okuduğu ezanla Resulullah'ın hasretiyle tutuşmuş olan bütün ahali sokağa dökülerek Resulullah'ın sağ olduğu günleri hatırlamış ve sanki Resulullah kalkmış ta Bilal'e ezan okutmuşçasına herkes hıçkırıklara boğulmuştu. Tekrar Şam'a dönen Bilali Habeşi Hz.'leri, 642 yılında Şam'da vefat etmiş, Ehli Beyt Mezarlığı olarak bilinen Bab'üs Sağir mezarlığa defnedilmiştir. (Devam edecek)

Yazarın Diğer Yazıları