
Kanyonlar şehri
Mustafa Özyurt
SAFRANBOLU adeta kanyonlar şehri,bir tepeden baktığınızda her yer birbirine çok yakınmış gibi geliyor.
1. Cinci Han ve Hamam İpek Yolu üzerinde bulunan ve üretilen malları genelde İstanbul'da satılan Safranbolu'da ticari hayatın ne kadar canlı olduğunun göstergesidir. Şehrin ortasında bütün heybetiyle yıllara meydan okur.
3. Kristal Teras Yerden yaklaşık 80 metre yükseklikte olan cam terasın üzerine çıktığınızda terasın iki yanında bulunan kalyonları ve ortasındaki muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Terasa giriş ücreti 3 TL'dir.
4. Tokatlı Kanyonu Kristal Teras'tan mükemmel kanyon manzarasını izledikten sonra 50 metre kadar sağ tarafta bulunan merdivenlerden kanyona inebilirsiniz.
5. İncekaya Su Kemeri Kanyona inerken sol tarafınızda görebileceğiniz kemer 17. yüzyılda yapılmıştır.
6. Safranbolu Evleri
7. Demirciler Çarşısı Arastanın üst tarafında bir sokağa toplanan loncanın ikinci parçasıdır. El yapımı demir ve metal ürünler bulabileceğiniz tarihi bir yerdir.
8. Hıdırlık Tepesi Kentteki hiçbir evin, diğerinin görüşünü engellemediğini ve gayet planlı bir yapılaşma olduğunu buradan görebilirsiniz. Osmanlı kumandanlarından Hıdır Bey'in türbesi de buradadır.
9. Safranlı sabun, kolonya ve lokum -İlçeye adını veren bitki, en pahalı ve yararlı baharatlar arasında sayılır. Uzun yıllar ilaç ve tekstil sektöründe kullanılmıştır. Bu bitkiden yapılan sabun, lokum ya da kolonyadan en az birini mutlaka almalı ve denemelisiniz.
Tarihi ve mimari açıdan ilçede önemli değere sahip camiler; Ulu Cami, Eski Cami-Gazi Süleyman Paşa Cami, Köprülü Mehmet Paşa Cami, Kazdağlıoğlu Cami, Hidayetullah Cami, Taş Minare Cami, Dağdelen Cami, İzzet Mehmet Paşa Cami ve Lütfiye-Kaçak Camileridir.
Köprülü Mehmet Paşa Cami: Yöre halkının İstanbul ve Osmanlı Sarayı ile yakın ilişkileri olduğundan, Sadrazam olmadan önce Köprülü Mehmet Paşa bir dönem Safranbolu’da ikamete tabi tutulmuş, sonrasında bir cami yaptırmış ve bu cami 1661 yılında ibadete açılmıştır. Çarşıdan, büyük kemerli bir kapıdan avlusuna girilmektedir. Ayrıca Arasta’ya açılan bir diğer kapısı vardır. Camide, özellikle içeride, daha geç bir devrin ürünü olan kalem işleri, mahfil kısmı belirgin noktalardır.
Köşe sütunlarıyla belirlenen boyalı mihrabı, ahşap geometrik motiflerle şekillenen minberiyle, bu yapıda yer yer çözüme ulaşmamış kısımlar bulunmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1970 ve 1990’lı yıllarda iki kez restore edilmiştir. Avlusunda şadırvan, güneş saati ile kütüphane ve muvakkithane bulunmaktadır.
Güneş saatinden biridir. Bu gün çarşı tarafından girilen 1661 tarihi görülmektedir,bu tarih hayırlı olsun babında Köprülü Mehmet Paşa'nın gönderdiği Kur'andan alınmıştır.Camii ile yapıldığını bildiğimiz medrese yanmıştır.
Eski Cami:Bu cami Bizanslılar devrinde yapılmış ve kentin Türkler tarafından fethine kadar da kilise olarak kullanılmıştır (Devam edecek)