
Kâbe-İ Şerif İlk Görüldüğünde Dua
Mustafa Özyurt
Efendimiz (s.a.v) “ Semanın kapılarının açıldığı ve duaların kabul edildiği dört zaman vardır. Bunlar, mü’minlerin Allah yolunda düşmanla karşılaştıkları, yağmurun yağdığı, namaz kılındığı ve Kabenin göründüğü anlardır” buyurmuştur.
KABENİN KAPISI: Haceru’l-es’ada 2 metre mesafede, yerden 1.92 m yükseklikte, bu günkü altın ve sırmalarla bezenmiş kapı örtüsü 7.5x 4m. Ebadında olup üzerinde bazı ayetler yer almaktadır.
HACERULESVED: Kâbe’nin doğu köşesinde yerden 1,5 m. Yükseklikte, gümüşten bir mahfaza içinde tavafın başlangıç ve bitiş noktasını belli eden Haceri’l-es’ad, yaklaşık 30 cm. ebadında yumurta biçiminde siyaha yakın koyu kırmızı renktedir. Cenabı Hakkın Bezm-i elestte bütün insanlardan kendisini Rab olarak tanımaları yönünde aldığı sözü içinde taşıdığı için buna uyanlar lehinde şahitlik yapacaktır. Rasülü Ekrem, bir defasında dudaklarını Hacerulesvedin üzerine koyarak uzun süre ağlamış, daha sonra dönüp Hz. Ömer’in de ağladığını görünce;
“ Ya Ömer! Gözyaşları burada dökülür” demiştir. İbni Abbas, Allahın kıyamet günü Haceri’l-esvedi getireceği ve onunda hak üzere kendisini istilam edenlere şahitlikte bulunacağını rivayet etmiştir. Hz. Ömer de Hacerulesvede “ Allaha andolsun ki, senin zarar veya fayda vermeyen bir taş olduğunu biliyorum; Eğer Rasülüllah seni istilam ediyor görmeseydim, bende seni istilam etmezdim” ve “ Rasülüllah seni öperken görmeseydim seni öpmezdim” şeklindeki sözleriyle Hacerulesvedin İslam kültürü içerisindeki önemini işaret etmiştir. Haceri’l-esvedi Miladi 1030 senesinde bir İranlı bu mübarek taşın bir tarafını kırmıştır.
-YEMEN: Araplar, bu bölgeye Kâbenin sağına düştüğü için YEMEN demişlerdir. Yani bu kelime sağ manasınadır.
HZ. İBRAHİM - MAKAMI İBRAHİM
İbrahim peygamberin isminin manası da Ebu Rahim- yani koruyucuların babası demektir. Allah Teâlâ, muhabbet ve kullarına merhametinden dolayı “Halilullah “, çok misafirperver ve ikram sahibi olmasıyla “Ebu’l-etyaf” yani misafirler babası adını, kendinden sonra bütün peygamberler onun neslinden geldiği için- Ebu’l-Enbiya” ismini vermiş, yani nebiler babası sıfatlarına mazhar olmuştur.
Mescidi Haram içerisinde Kâbe-i muazzama ya 15,40 m. mesafede üzerinde Hz. İbrahim’in ayak izleri olan 1cm. Arayla iki çukurun bulunduğu ve Kabenin inşası sırasında Hz. İbrahim’in üzerine çıkıp iskele olarak duvar örmek ve insanları hacca davet etmek için kullandığı taşa Makamı İbrahim adı verilir. Çok hafif sarı ve kırmızı karışımı beyaza yakın bir rengi olan taşın kalınlığı 20 cm. olub kenar uzunluklarından biri 38, diğeri 36’şar cm.dir.
Hz. Peygamber s.a.v.: “Rükn ( hacerilesved) ve Makamı İbrahim cennet yakutlarından iki yakuttur. Eğer Allah onların aydınlıklarını (zıyalarını) gidermemiş olsaydı doğu ile batı arasını sürekli aydınlatırlardı” buyurmuştur. Hz. İbrahimin zamanından beri aynı yerde bulunduğu anlatılır.
Makamı İbrahim Kuranı Kerim de iki yerde ( Ali İmran 3/97, Sure-i Bakara 2/125) geçmektedir. Hz. Ömer’in Makamı İbrahimin özellikle namaz kılınacak bir yer olmasını dilemesi üzerine nazil olduğu söylendiği gibi ayette de böyle geçer. Hz. Peygamberimiz, veda haccında Kabeyi tavaf ettikten sonra Makamı İbramimin arkasında iki rekât namaz kılmış ve ilk rekâtında bu son ayeti okumuştur. Ardından da Zem Zem kuyusuna giderek suyundan içmiştir. (Devam edecek)