
İslam Kardeşliği
Mustafa Özyurt
Kitabımızda İslam kardeşliğini yüce Rabbimiz,” Ancak müminler kardeştir” diyerek Arapça kaideye göre tahsis ifadesi kullanmıştır. Ensar’ın ihtiyaçları olsa bile, kendi nefisleri üzerine, mühacir kardeşlerini tercih etmeleri, Haşr suresinin dokuzuncu ayetinin nüzüliyle medh ve sena buyuruldu. Bizim birkaç kelamımız burada elbette kafi değildir. Muhtelif eserlerden çok okumanızı tavsiye ederim.
HAZRETİ ZEYD İBNİ SABİT
Bizim peygamberimiz s.a.v. muhtelif lisanları öğrenme üzerinde de hassasiyetle durmuştur. Mesela, Peygamberimiz hz. Zeyd’i çağırdı ve:
“Ben, Yahudilerin benim yazdıklarımı değiştirmeyeceklerinden emin değilim. Onlara bu hususta itimadım yok dedi. Bu sebeple onun yahudi lisanı olan İbranice okuyup yazma öğrenmesini emretti. Hz. Zeyd, 15 günde İbraniceyi öğrendi. Rasülüllah kendisine süryanice yazılar geldiğini de beyan buyurarak, bu lisanı da talim etmesini söyledi, istedi, emretti. Hz. Zeyd 17 günde de, bu lisanı öğrendi. Peygamberimize gelen İbrani ve Süryanice yazıları okumak ve cevaplarını yazmak vazifesini artık o ifa etti.
İÇKİ HAKKINDA
Değerli okuyucular, bazı Müslümanlar islamda, içkinin nasıl yasaklandığını soruyorlar. Cevabımız şudur: Hz. Ebu Hüreyrenin rivayetine göre içki üç safhada haram kılındı.
Birinci Safha: Bakara suresinin “ ey habibim sana içki ve kumardan soruyorlar. Sen deki, onlarda hem büyük günah hem de insanlar için menfeatler vardır. Lakin günahları, menfaatlerinden daha büyüktür.” mealinde ki 219. Ayeti nazil oldu.
İkinci safha: “ Hz. Abdurrahman ibni Avf’ın evinde verdiği ziyafet de “ Kul Ya Eyyühe’l-kafirun... Suresinin imam tarafından, serhoş olarak yanlış okunmasıyla, bunun üzerine Nisa suresinin “ Ey Müminler serhoş olduğunuz zaman, ne söylediğinizi bilecek hale gelinceye kadar namaza yaklaşmayınız” mealindeki 43. Ayeti indirildi.
Üçüncü ve son safha: Ensar’dan bir zatın verdiği bir ziyafet de, Muhacirlerden hz. Sad ibnü Ebi Vakkas da kavmini medh edici, Ensarı ise kırıcı bir Kaside söyledi. Ensar’dan biride serhoşluğun tesiriyle, yenilen devenin çene kemiğini kapıp, onun başını yardı. Hz. Sad gelip, Peygamberimize şikâyet de bulundu.
Bu hadise üzerine hz. Ömer r.a.); “ Allahım bize içki hakkında kati hükmünü tebliğ et, diye dua etti. Ve bunun üzerine Maide suresinin 90 ile 91. Ayetleri nazil oldu.
ALIŞ VERİŞ KONUŞMASINDA RAHMET DİLEMEK
Zaturrika gazasından Medine-i Münevvereye dönerken, Hz. Cabir’in devesini Efendimiz satın almak istedi. Hz. Cabir bir fiat vermesini istedi. Peygamber s.a.v.
“Allah sana rahmet etsin, şu fiata vermezmisin? “ dedikçe, hz. Cabir pazarlığı sürdürdü. Sonra kırk dirheme anlaşma oldu. Müslümanlara alış veriş ve konuşma sırasında rahmet dilemek, buradan sünnet kaldı.
YER VE GÖK HADİSELERİ NAMAZI
Zaturrika gazasından döndükten sonra, Cemaziye’l-ahır ayında, ay tutulması meydana geldi. Yahudi cemaatı, ayın sihirlendiğini söyleyerek, teneke gibi şeyler çaldılar. Cahiliyet adetlerine göre ay ve güneşin, yeryüzündeki insanlardan bir büyük zat için tutulduğuna inanırlardı. peygamberimiz a..s.v.bu inançların batıl olduğunu bildirdi. Ay ve güneş tutulmalarında namaz kılınarak ibadet, dua ve niyaz da bulunmalarını emretti. Bu ay tutulması geçinceye kadar, müminlere namaz kıldırdı. Yine aynı sene vuku bulan zelzele sebebiyle namaz kıldırdı. Rasülü Ekrem bu korkulardan biriyle karşılaştığınız zaman namaz kılın buyurdu.
Muhterem kardeşim, bunlardan anlaşılıyorki, yanlışlara saplanıp kalmamak için, yüceler yücesi Efendimizin hayatından islamı öğrenmek ve anlamak lazım. Sünnetten uzak kalan kişi bidatların tehlikesiden kurtulamaz! Çükü Hz. Allah c.c. kendine vuslatı yani kavuşmayı kayıtsız şartsız peygamber efendimize tabi olmaya bağlamıştır ayatı celilesinde. Ne mutlu sünnete tabi olanlara. (Devam edecek)