
İLİMDE BİR KELİMENİN FAZİLETİ
Mustafa Özyurt
Fakir bir adam, geçimini avcılık ile yaparmış. Günün birinde, yine ava çıkar, kuşları görür. Tam ateş edeceğinde, iki genç bağırarak tartışıyorlar. Adam hemen yanlarına giderek; Çocukları lütfen bağrışmayın. Ben kuş avlayacağım der. Bu iki genç talebeymiş. Demişler ki; Bize bir kuş verirsen susarız.
Adam, çaresiz tamam der. Ve çocuklar susar adamda kuşları vurur ve sözünü yerine getirir kuşun birini talebelere verir. Sonra der ki; Çocuklar siz heyecanla bir şey tartışıyordunuz. Çok mühim bir mevzu idi, bana söylermisiniz.
Gençler cevap olarak Hunsa’yı tartışıyorduk. Yani erkekliği dişiliği belli olmayan kişi demektir. Bunu namazda şer’i hükmü nedir iye tartıştıklarını söylerler. Adam, önemsemez ve yanlarından ayrılır.
Aynı Fakir adam, günün birinde güzel bir balık yakalar. Hükümdarın ihsan ve ikramına nail olabilirim düşüncesi ile balığı hükümdara götürür. Hükümdarın veziri balığı alır hükümdara ulaştırır. Hükümdar, ihsan olarak bir kese altın verilmesini söyler. Ama vezir bunu fazla görerek; Padişahım üç-beş altın verin gitsin. Bir kese altın fazla olur der. Ve padişahın ısrarına rağmen oda ısrar eder. Bakar ki, hükümdar niyetinden vaz geçmeyecek. Hükümdara son olarak der ki; Sultanım, o adam ihsan için yine gelecek. Huzurunuza geldiğinde o şahsa “ getirdiği balığın dişimi erkekmi” olduğunu sorunuz. Şayet bilirse bir kese altını kendisine veriniz der. Hükümdar, tamam der ve adam gelir, hükümdarın huzuruna çıkartırlar. Hükümdar, vezirin dediği gibi “ balığın erkekmi dişimi olduğunu sorar. Hemen adamın aklına, talebelerin söylediği Hunsa kelimesi gelir ve “ Efendim Hunsa idi Hunsa “ deyiverir. Hükümdar verilen cevap karşısında şaşırır, hoşuna gider ve adama bir kese altınını verir gönderir.
Adam, fakir iken zengin oluverir. İşte ilmin bir kelime bile olsa değeri budur. Ve sayılamayacak kadar da çoktur.
YANLIŞ HESAP BAĞDATTAN DÖNER SÖZÜ
İspanyollar, Endülüs devletinden Müslümanlardan kalan eserleri yaktılar. (Bir kısım İspanyollar bazı eserleri tercüme yapıp sonrada yakıyorlardı ki, kendileri yazmış havası verdikleri olmuştur.) binlerce eser yok edildikten sonrsa, tekrar ilmi gelişmeler Bağdad’tan devam etmiştir.
Yanlış hesap bağdattan döner sözü buradan kalmıştır.( Kanal-Türk tv 6.01.2013 saat 22 yayınından alınmıştır. Öteki gündem) (Devamı edecek)