Mustafa Özyurt

Hurma Ağacının Methi

Mustafa Özyurt

Hz. Allah, yeryüzünü yaratmış ve onu kullarına tatlı nimetleri ile amade kılmıştır. Bu güzel nimetlerden biride hurma meyvesidir.  Meşhur, Osmanlı seyyahlarından Evliya çelebi, bu hurma mevzuunu şöyle anlatır ve der ki:

    Tarihçiler ve eski tefsirciler bu “hurma” ağacını Cenabı Hakk’ın kudret eliyle yoğurduğu insan çamurunun artığından yarattığına inanırlar. Ayrıca bir ağaç vardır ki, o “Gülser” adlı bir güzel ağaçtır ki, hala Hind adalarında hesapsız yetişir. Bu ağacın Gülsen adında bir Cevizi olur ki, Rum’a Hindistan’dan getirilerek içindeki yağlı meyvesini yerler. Son derece kuvvet vericidir. Sonra kabağına birer koyacak hokka, fincan, kâse ve kaşık yaparlar.

        Cenabı Hakk ezeli yaratıcılığını göstermek için Hz. Âdem’in çamurunun artıklarından Hindistan adasında vak vak adında bir büyük ağaç yaratmıştır.  Ondan insan şeklinde meyveler yetişir. Allah’ın emriyle bu meyveler olgunlaşınca vak vak diye bir ses çıkararak kırk günde yere düşerler.

       Cenabı Hakk Hz. Âdem’e hayat verip davet edince, çamur artığı Küfe de kalıp, önce hurma ağacı Küfe de Tenir suyu kenarında yaratılmıştır. Onun için buralarda hurma çoktur. Boyu insanoğlu gibi yüksektir. Başı var dağılmış yaprakları kâkûlleridir.  Kabuklarını kessen asla zarar görmez. Tekrar uzar. Ama hurmanın başını kessen yahut beyni var, insanoğlunda sakal ve kâküllerini kessen zarar görmez. Hurmanın başını kesersen, insan başı kesilmiş gibi kanlı suyu akar ve hurma kurur. Allah’ın emri hurmanın erkeği ve dişisi vardır. Dişi hurma asla kendi kendine hurma vermez. Erkek hurmadan bir dal dişi hurmanın kalbine sokulsa, dişi hurma zevk alıp otuz salkım hurma verir ve hoşe salkımı kırkar, ellişer batman gelir. Dişi hurma kadın gibi hayız görür. Ve hurma üç bin sene yaşar derler. Hurmanın hiçbir şeyi boşa gitmez. Hekimler, hurmanın üç yüz kadar hassı vardır derler. Kuvvet verici, mideyi düzeltici, hazmettiricidir. Bağdadın toprağında, binlerce hayır dua ettiklerinden toprağı geniş, lâtif ve bolluktur.(E.Ç.Seyahatname c.4.s.1415)

     Allah'ın Kur’an’da bildirdiği bu meyve incelendiğinde, pek çok önemli özelliği olduğu ortaya çıkmaktadır. Her geçen gün keşfedilen faydaları hurmayı, hem gıda hem de ilaç olarak kullanılan bir besin haline getirmiştir. Hurmanın sahip olduğu bu özelliklere Meryem Suresi'nde dikkat çekilmiştir. Allah'ın, Hz. Meryem'e "hurma yemesini" bildirmesinin pek çok hikmeti vardır. Allah'ın Hz. Meryem'in doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu nimetlerden biri olan hurmanın, özellikle hamile ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları, bugün bilimsel olarak da bilinmektedir. Bilim adamları hurmanın stres ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekmektedirler B6 vitamininin ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya koymuştur. Hurma ayrıca içerdiği magnezyum ile böbrekler için de son derece önemlidir. Bir insan günde 2-3 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir.119-içerdiği B1 vitamini ile sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırır. Vücuttaki karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, protein ve yağların vücudun diğer ihtiyaçları için kullanılmasına yardımcı olur. B2 vitaminiyle de, vücudun enerji sağlaması ve hücrelerin yenilenmesi için protein, karbonhidrat ve yağların yakılmasına yardımcı olur. Hamilelikte A vitaminine olan ihtiyaç da artar. Hurma, içindeki A vitamini sayesinde, görme gücünü ve vücut direncini artırır, kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir. Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önleyici özelliği vardır. Ancak hurma protein de içermektedir. Bu özelliği sayesinde vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar, hücreleri yeniler ve vücut sıvısını dengeler. Hurma ile ilgili tüm bu bilgiler, Allah'ın sonsuz ilmini ve insanlara olan rahmetini ortaya koymaktadır. Görüldüğü gibi modern tıbbın ancak günümüzde tespit edebildiği hurmanın özellikle de hamilelik dönemindeki faydalarına Kur’an'da 14 asır önce işaret edilmiştir. Kalp ilacıdır.

Lohusa gıdası, bebek maması: Resulullah (s.a.v) Efendimiz “Kadınlarınıza lohusa döneminde hurma yediriniz. Kim lohusalığında hurma yerse onun çocuğu akıllı ve ağırbaşlı olur. Çünkü hurma Hz. Meryem’in lohusalığındaki yiyeceği idi. “Şayet (loğusa için) hurmadan daha iyi bir yiyecek olsa idi Allah (c.c) onu Meryem’e ikram ederdi.” Buyurarak hurmanın önemini belirtmişlerdir. Tabipler yaptıkları araştırmalarda hurmanın antiseptik olduğunu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğunu, süt arttırdığını, bebeği beslediğini, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğunu belirtmişlerdir. Bebe ilk doğunca damağına dünya gıdası olarak hurma ezip ovuşturmak, hurma ezmesi tattırmak sünnettir ve bebeğin zeki olmasını sağlayan ilaçtır. Lohusa, hurmayı sade olarak yer, süte ıslayıp yer, bebeğe de hurma şıralı sütten yedirir. Polenli hurma macunu yapıp yer ve bebeğe de yedirir.

250 gr hurma, 100 gr polen, 50 gr badem içi, 50 gr ceviz içi, 100 gr zeytinyağı, 150 gr halis bal, 50 gr salatalık çekirdeği, 500 gr süt kaynatılıp macun kıvamına getirilir soğutulup ömür boyu yenebilir.

Diş etlerini kuvvetlendirir, doğum kolaylaştırıcı: Rahim adalesini kuvvetlendirir. Bu özellik doğumu kolaylaştırır. Hurma macunu 1/3′ü kadar defne tohumu öğütülüp karıştırılarak, doğuma 1 hafta kala yenmeye devam edilirse. Doğum ağrısız ve çok kolay olur. Vücuda kuvvet ve enerji verici. Karaciğer güçlendirici. Vücuttaki zehirleri atıcı, kan yapıcı, hazım

kolaylaştırıcı, damar sertliği ve kolesterolü yok eder. Adaleleri kuvvetlendiricidir. Bunlardan  başka çok faydaları vardır. Ama biz bunlarla iktifa edelim. (devam edecek)

Yazarın Diğer Yazıları