Mustafa Özyurt

HICRİ İSMAİL

Mustafa Özyurt

Kabenin kuzeybatı yönünde Hatim adı verilen yarım daire şeklinde Kabeden ayrılmış fakat kabenin bir parçası olan kısma Hicr-Hicri İsmail denir. Kâbe selden yıkıldığında, Mekkeliler inşa ederken mevcut malzemeyi yetiştiremediler ve Kabenin duvarlarını içeri aldılar. O kısmı Kabeden olduğu anlaşılsın diye bir duvarla çevirerek ( hatm ) kabenin dışında bıraktılar. Nitekim Hz. Aişe v. Kabeye girip namaz kılmak istediğinde Efendimiz onu elinden tutarak Hicr’e soktuğu, “ Kabeye girmek istersen burada namaz kıl, çünkü o Kabeden bir parçadır” buyurduğu bilinmektedir. Hıcri İsmail denilmesi; hacer valedemiz ve İsmail peygamber orada medfun oldukları içindir.
Diğer bir nakle görede ; hacer anamızı Yüce Allahımız, hatmin içine yani kabe’nin içine almış. Hani 0! Hz. İbrahim onları kervan geçmez kuş uçmaz ziraat vs. bitmeyen buraya bıraktığı zaman hacer anamız” ya İbrahim sen bizi böyle bir yere nasıl bırakıp gidersin? Sen bunu, sana bizi buraya bırakmanı emreden rabbiyin emriylemi yapıyorsun”? hz. İbrahim; Evet ya Hcer deyince o, “ peki ya İbrahim o zaman git gözün arkada kalmasın, o bize kâfidir” deyip teslimiyetinden ona ikram olsun diye kabenin içini koydurmuştur. Hemen Hatmin az dışına rüknü yemani tarafına doğru da hz. İsmai defnedilmiştir diye nakledilir. 
KABENİN ÖRTÜSÜ: Bu uygulamanın ne zaman kimin tarafından yapıldığı ve başlatıldığı bilinmemektedir. Bu mevzu da Hz. İsmail, Yemen tübbalarından Ebu Kerb veya Efendimizin büyük dedesi Adnan’ın adları zikredilmektedir. Hicazın Osmanlı hâkimiyetinden sonra bu örtüler Mısır ve İstanbul da dokunmaya başlamıştır. Günümüz de Kâbe örtüleri 14 m. uzunluğunda ve 0,95 m. genişliğinde 48 parçadan oluşan, tamamı 638,4 m’dir. İçlerinde ayet ve esma-i Hüsna, kelime-i tevhit, sübhanellahi ve bihamdihi sübhanellahi’l-azım”  yazılıdır. Zamanla gül suyu ile silinir, zemzemle yıkanır.
MESCİD-HARAM
Kur’anı Kerim de 15 yerde geçmektedir. Yeryüzünün ilk mescididir. Rasülüllah ve Hz. Ebu Bekir zamanında hiç değişikliğe uğramamış lakin Hz. Ömer zamanında bazı evler istimlâk edilerek genişletilmiş. H. Osman zamanında tekrar genişletilerek 4482 m.’ye çıkarılmıştır. Abası Halifesi Muktedir Billâh zamanında 27850 m’ye genişletilmiştir. 1976 senesinde 160.168 m’ye ulaşmıştır.  
Son genişletmeye kadar avlunun da ilave edilmesi ile 1.400.000 m’ye ulaşarak namaz kılmayeri hazırlanmıştır. 95 adet kapusu vardır.  Rasülüllah s.a.v. Mescid-i Nebevi de kılınan namazın Mescid-i Haram hariç diğer yerlerde kılınan namazlardan bin kat, Mescidi haramda kılınan namazın ise Mescidi Nebevi de kılınandan 100 kat daha faziletli olduğunu haber vermiştir. Yine diğer bir hadisi şerif de Mescid-i Haram da kılınan namazın başka mescidler de kılınan namazlardan yüz bin defa daha faziletli olduğu haber verilmiştir.(Devamı edecek)

Yazarın Diğer Yazıları