Mustafa Özyurt

HAREM

Mustafa Özyurt

Ayrıca’Harem’ sınırları içine Müslüman olmayan kimselerin girmesi de dinimizce yasaklanmıştır. Peygamber efendimizin Mekke’den hicret ederek yerleştiği, İslam devletini kurduğu ve kabr-i şerifinin bulunduğu Medine-i münevvere şehrinin etrafında da harem bölgesi vardır. Bu bölge Medine’nin güney ve kuzeyinde Ayr Dağı ile Sevr Dağı arasındaki alanla, doğu ve batıdaki kara taşlık alanı içine alır. Buhari, Müslim ve Tirmizi’de bildirilen; ’Medine Ayr’dan Sevr’e kadar haremdir.’ hadis-i şerifi ve ’Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem Medine’nin doğu ve batısındaki kara taşlık arasındaki alanları harem kıldı.’ şeklindeki rivayet bunun delilidir. Peygamber efendimizin tayin ettiği Medine-i münevvere harem bölgesinin genişliği on iki mil kadardır. Bu haremin ortasında Peygamber efendimizin Eshab-ı kiramıyla birlikte bina ettiği, içerisinde kabr-i şerifinin ve Ravda-i Mutahharanın yer aldığı Mescid-i Nebi vardır. 
Medine’deki harem bölgesi de mukaddes olup, orada yapılan iyilikler ve kötülüklere diğer yerlere göre kat kat karşılık verilir. Medine-i münevvere haremi, Mekke-i mükerreme hareminden farklı özelliklere sahiptir. Mekke-i mükerreme haremine ihramsız girilemediği halde, Medine-i münevvere haremine girmek için böyle bir şart yoktur. Peygamber efendimizin vefatından sonra dört halife devrinde, Emeviler, Abbasiler, Memlukler zamanlarında Haremeyn’e özel önem verildi. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebinin imarı ve diğer mukaddes makamların korunması için gerekli çalışmalar yapıldı. Kendisine ’Seyyidü’l-Haremeyn (Haremeyn’in Efendisi)’ diye iltifat edilince; ’Ben Seyyidü’l-Haremeyn değil, Hadimü’l-Haremeynim (Haremeyn’in hizmetçisiyim).’ diyen Yavuz Sultan Selim Han zamanında Osmanlı hâkimiyetine giren Haremeyn’e Osmanlı sultanlarının hepsi büyük hizmetlerde bulundular. 
Hatta Yavuz Sultan Selim Han, çocukluğunda “ ya rabbi beni haremeyni’ş-şerifeyne hizmetçi kıl”diye dua yaparmış ve sonrada muradına ermiş.

Yazarın Diğer Yazıları