
Hadimini Hocaları
Mustafa Özyurt
Hadimi’nin Hocaları: Ahmed Kazabadi, Muhammed Nefevi,,, Ali Gürani,,,İbni Münceli Allame’i Şirazi, Katib’el-Gazvini, İmamı Gazali,,,İmam-el-Haremeyn ebü’l-Maali, Ebu Tayyib Saluki, İbrahim Ruzi, Şehh Ebu Abbas Ahmed, Ebu İbrahim İsmail, Ebu Abdullah Muhammed, Bin İdris Eşşafi’i, (İmamı Şafi’nin oğlu), Muhammed Bin Hasan Esseyban, (İmamı Muhammedin kendisi), İmamı Azam Ebu Hanife Numan Bin Sabit, Şeyh Hammad, İbrahim Ennehaî, Abdullah Bin Habib, Alkam Abdullah bin Mesud ve Hz.Ali k.v. (Razıyeallah anhüm ecmain).
Mevlana Muhammed Said-el-Hadimi’nin Hocasının Hocası sırasıyla zincirleme yirmi iki olup, HAZRETİ ALİ’ye kadar dayanmaktadır.
Hatırlatma:
Kıymetli okuyucularım, her ne kadar yukarıda bahsi geçen kaynakta, hocalarını sayarken İstanbuldaki hocasından başlamış ise de bana göre başından başlamak daha uygun düşecek kanatindeyim. İlk ders hocası muhterem Pederleri Fahr’el-Rum Hacı Mustafa Efendidir (r.a). İkinci olarak da Konya Karatay Medresesi Müderrislerinden İbrahim Efendidir. Daha sonra İstanbul da ki muhterem hocası Kazabadî Ahmet Efendi ile devam ediyor.
HADİMİ’NİN BABASININ HADİM’E YERLEŞMESİ
Hadimi(K.S.) nun evlatları ve torunlarınca, nesilden nesile aktarılan hatıralara göre Hadimi’nin babasının Hadim’e yerleşmesi şöyledir:
Asıl mevzumuza geçmeden belirtelim ki: Günümüze kadar babadan evlada nakledilen ve gerçekliğini koruyan bu anının, hakikati aksettirdiğinden şüphe, kuşku edilemez.
Hadimi’nin annesi “Hediye hanım” (Fahr-el-Rum Kara Hacı Mustafa efendinin eşi) bir gece rüyasında: ”Göbeğinden fışkıran bir ağacın yaprakları, altın olarak yere dökülür. Halk da altınları topluyor. ”Hediye hanım bu rüyayı, kocasına anlatmış. Fahr-el-Rum ailesinin rüyasına değer vererek Rüyasında görülen yerin nasıl ve nerede olduğunu araştırmak için kocası ile birlikte birer ata binerek yöreyi gezmişler. Yaşadıkları köyden 20-25 km. uzaklıkta havası güzel düzlük bir yerde bulunan “Hadim”köyüne geldiklerinde, Hediye hanım büyük bir heyecanla “İşte tam burası idi “deyince Karaca Sadık” köyünü terk edip “Hadim” köyüne yerleşmişlerdir.
Fahr-el-Rum’un eşi “Pirlevganda”şimdiki adı “ Taşkent “Bucağından emir Müftüsünün kız kardeşi “Hediye” hanımdır. Pirlerganda’dan Karacasadık köyüne gelin gelmiştir.
Fahr-el-Rum’un Hadime göç etmesinin diğer bir sebebi de, o yöredeki köylere göre Hadimin yerleşiminin elverişli olmasıdır. Konya yolu üzerinde bulunması, hususiyle Hadim ve çevresinde yaşayan kişilerin Büyük Âlim Fahr-el-Rum‘u çağırıp davet etmeleridir. Böylelikle Fahr-el-Rum, tüm akrabaları ile birlikte Hadim’e yerleşmiştir.
Nitekim Hadimi’nin vaktiyle oturduğu ve şimdi ”Sofular” mahallesi denilen bir yerleşim yeri vardır ki: burada “Eminler” adlı aile oymağının, Hadimi’nin amcası oğullarının torunları olduğu söylenir.
Hadimî kendi kütüphanesinin yanında ki evde Hc.1113 M.1697 tarihinde doğmuştur. (Devam edecek)