
Cennetü'l-Baki
Mustafa Özyurt
Malumdur ki, her fani kendine tanınan dünyada kalma müddetini doldurdu mu bir saniye dahi durdurmuyorlar. Âdem babamızdan başlayan bu büyük hadise, peygamberimizin ashabına kadar gelmiş. Ve onlarda dünyada kendilerine tanınan süre bitince bu âlemden göç etmişlerdir. O, mübarek sahabelerden bir kısmı Cennetülbaki kabristanlığındadırlar. Cenabı Hak şefaatlerine nail kılsın. Bakalım orada kimler var:
Bakiülgarkad adı ile de anılan bu mezarlık İlk defa Rasülüllah tarafından mezarlık haline getirilmiş ve gargad çalılıkları ile kaplı olduğu için gargad da denilmiştir. Görüldüğü gibi o çalılıklar temizlenmiştir. Türkler arasında daha çok “ Cennetülbaki “ adiyle meşhurdur. Burada:
Muhacirlerden ilk defnedilen Osman b. Ma’zun, Ensardan Es’ad b. Zürare’dir. Efendimizin oğlu Hz. İbrahim, kızları Rukiye ve Zeyneb, Hz. Fatıma ile oğlu Hasan,( Kerbela da şehit edilen Hz. Hüseyinin kesikbaşı önce Şam’a götürülmüşse de daha sonra buraya getirilip annesinin yanına defnedildiği söylenir), Efendimizin amcası Hz. Abbas halası Hz. Safiye ve bazı torunları, benim ikinci annem dediği Hz. Ali efendimizin annesi Fatıma bint Esed, mü’minlerin annelerinden Hz. Zeyneb b.huzeyme, Hz. Zeyneb b. Cahş, Hz. Safiye, Hz. Reyhane ve Hz. Mariye. Hz. Abdurrahman b. Avf, Hz. Sa’d b. Ebu Vakkas, Hz. Abdullah b. Mes’ud, Hz. Suheyb er-rumi ve Hz. Ebu Hureyre ve daha nice muhaddisun, fukaha ve büyüklerimiz medfundurlar.
Mescidi Haram tarafındaki girişte hemen sağ tarafta belli belirsiz iki mezardan birisi Hz. Fatımatü’z Zehra validemize aitken, solundaki ise Efendimizin amcası Hz. Abbas’a ait. Hemen doğusunda ise Hz. Ali’nin oğlu, Hz. Hüseyin, Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin Zeynel Abidin’in oğlu Muhammed Bakır (ra) ve onun oğlu Caferi Sadık’ın kabirleri var.
Efendimizin kızları Zeynep Rukiye ve Ümmü Gülsüm’ün kabirleri ise Hz. Abbas’ın kabirinin sonunda yer alıyor. Peygamber Efendimizin kızlarına ait mezarların sol kısmında yani kuzeyinde ise Hz. Aişe, Sıddıka, Hafsa, Sevde, Zeynep binti Cahş, Ümmü Habibe Ümmü Seleme, Cuveyriye ve Safiye validemiz medfun bulunuyorlar. Bunların solundaki iki dikdörtgeni andıran bölümde ise Efendimizin sütkardeşi Süfyan Bin Harise ve Hz. Ali’nin kardeşi Akil (ra) yatıyor.
Giriş kapısının önündeki patikayı takip edip mezarlığın ortasına vardığımızda diğer mezarlara göre çevrilmiş ve biriketlerle dikdörtgen bir mezarı gösteren yapı ise, Hz. Osman Bin Affan Efendimize ait. Solundaki yani kuzeyindeki yolun solunda yer alan yerde ise Peygamber Efendimizin sütannesi Halime-i Sadiyye validemiz medfun.
Giriş kapısının solunda ise Abdulmuttalib’in kızları yani Efendimizin halaları Safiye, Atika ve Ümmü Benun yer almakta, az ilerisinde iki yol ayırımında ise Şeyhü’l Kurra Nafi ve Maliki mezhebinin kurucusu İmam Malik medfun. Daha ilerisinde (doğusunda) 18 aylıkken vefat eden Efendimizin oğlu İbrahim yatmakta.
Ve daha nice şehitler gaziler sahabiler, veliler bu baki cennet kentinin sakinleri olarak şairin dediği gibi, “Ne söylüyor ne de bir haber veriyor”, şeklinde, sadece sevenlerinin kalplerinde Asrı Saadeti hatırlatarak bin beş yüz yıl öncesine taşıyorlar. (Devam edecek)