
CEBELİNURDA HİRA MAĞARASI
Mustafa Özyurt
Hz. Peygamber (s.a.s) ve Hz. Ebu Bekir (r.a) mağarada kaldıkları üç gün süreyle, Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdullah, şehirdeki konuşmaları ve gelişmeleri, gece mağaraya gelerek aktarıyordu. Âmir b. Füheyre de koyunları mağara çevresinde otlatarak geceleri süt içmelerine imkân veriyordu.
Sonunda, dördüncü günün sabahı, Âmir ile kılavuzluk yapması için kiralanan Abdullah b. Ureykıt, beraberlerinde iki deve ile mağaraya geldiler. Böylece dört kişiden oluşan küçük kervan Medine'ye doğru yola devam ettiler.
Mekke-i m. ile Müzdelife arasında Mescid-i harama yaklaşık 7,km. de, şeytan taşlama,, kurban kesme, bayram günlerinde konaklama gibi hac ibadetlerinin yapıldığı yerdir. Hz. Âdemin, burada cenneti temenni ettiği, Cenab-ı Hakkın bu yerde Hz. İbrahime yahut bütün kullarına lütuf da bulunduğu için bu manaya gelen Mina denmiştir… 812 hektardır.
Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer. Burası birinci ve ikinci Akabe bey'atlarında Hz. Peygamber (s.a.s) ile Medineliler arasındaki görüşmenin gerçekleştiği yerdir. Kuzeyinde Sabir dağı bulunmaktadır. Akabe Cemresi ile Muhassir Vadisi arasında kalan yere Mina denilir.
Mina da bulunan Hayf mescidi Selahaddin tarafından yaptırılmış, daha sonraları 1467 yılında M emluk Sultanı Kayıtbay tarafından yeniden inşa ettirilmiştir.
Bu bölgeye Mina adının verilmesi: Burada kurban kesildiği için kan akıtmak anlamına gelen "Mina" kelimesi "İmna" kökünden türemiştir. Bu nedenle buraya Mina adı verilmiştir. Bu görüş daha yaygındır. Hz. İbrahim, kurban etmek için oğlunu Mina'ya götürür, sonra Hz. İbrahim'e Allah tarafından bir kurbanlık verilir. Kur'an-ı Kerim'de bu olay "Ve fidye olarak ona büyük bir kurbanlık verdik"(es-Saffat, 37/107) biçiminde açıklanır. İbadeti yapanlar da burada kurban keserler ve şeytan taşlarlar. Hz. İbrahim, kendisine engel olmak isteyen şeytanı burada taşlar, burada kurban keser. Hacılar Kurban Bayramı'nın birinci günü burada kurban keserler.
Bayramın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü günleri de Cemrelere (Ulâ, Vusta, Akabe) taş atılır. Bu olaya şeytan taşlama denir. Tarihi Mina ile bugünkü Mina arasında değişiklikler görülmektedir. Mina, Hac mevsimindeki izdiham göz önüne alınarak müslümanların ibadetlerini daha sağlıklı yapabilmeleri için her yıl değişikliğe uğramaktadır.(Devamı edecek)