Mustafa Özyurt

Bolluk ve Bereket Gelir

Mustafa Özyurt

Bu günde Danyal Peygamberi anlatmaya devam edelim;

Bir kıtlık döneminde, başkentti Tarsus olan Kilikya Kralı Syenessis Danyal Peygamberi Tarsus’a davet eder. Peygamberin Tarsus’a gelişiyle birlikte Tarsus’a bolluk ve bereket gelir. Tarsus’a bolluk ve bereketin geldiğini gören halk Danyal (A.S) in geri gitmesine izin vermezler ve Peygamber ölünceye kadar Tarsus’ da yaşar.
Danyal Peygamberin üzerinde bulunan türbeye ek olarak 1857 yılında Makam Camii inşaatı yapılır. Buradaki camiye Makam adının verilmesi, bu yerin yüzyıllardan beri kutsal bir yer olarak halk tarafından benimsenmesinden kaynaklanmaktadır.
Bu ilçemiz de, Şimdiki ismiyle Ramazan oğlu camii isminde tarihi bir cami var. Bu caminin bir bölümünde Âdem babamızın oğlu Şit peygamberin makamı, Lokman a.s.n makamı ve Abbası halifesi Harunurreşidin oğlu Halife Me’munun kabri şerifi var. Avlusundaki direkte ustanın bir yazısı vardır. Yani mimar o yazısında:
” Bunu yazana Allah rahmet eylesün. Yazan zat önce kendi kendine rahmet dileyerek başlamış ve devam ediyor, yarın olup malı mülkü harap, ala göz siyah saçlar olur turap, ilimsiz gerekmez bana dünya hayatı. İlim ile nasıp eyle cenneti” diyerek gayet manidar hatıra bırakmıştır. ( Tarih 1135 ).
Bu tarihi mabedimiz, Selçuklu dönemine aittir. Direğindeki yazı özelliği olduğu gibi, Avlu duvarında giriş kapısının üstündeki kemer içten düz, dıştan girintilidir, sanata bak!. Bu mimarinin güzelliğinin ifadesidir. Bir diğer özelliği şu taşların arasına kâğıt gibi ince kurşun koymuşlar ki, harç vazifesi yapıyor. Yani kemerin kenarlarındaki taşlar arasında kurşunlar vardır. Kapının üstündeki yazılar ise
“ Kul küllü yamelü ala şakiletihi ve rabbüke alam bimen hüve ehda sebila “ yedi defa yazılıdır. Manası şu “ herkes kendi karakterine göre iş yapar” İsra suresi a.84)
Caminin dibindeki çarşı Kırk kaşık Bedesteni vardır. Burada günlük kırk kişiye yemek verildiği için bu ismi almış. Bu husus, atalarımızın sosyal alanda çok aktif olduklarını anlatmaktadır. İçerisinde 20 adet dükkân vardır. Avlunun çıkışındaki kapının kenarlarındaki yüksek kale duvarı gibi görünenler tarihi değildir ve taş da değildir. Kurtlar vadisi Filistin filmi burada çekildiği için benzetme yaparak alçıpen gibi bir şeyden yapılmış, üzerindeki şekil yapıştırmadır diye malumat edindik.

BİLALİ HABEŞİ R.A.MAKAMI

Tarsu’un Bu tarihi mabedin güneybatısında, Fahrikainatımızın müezzini, müezzinlerin piri Bilali Habeşi( r.a.) ın makamı vardır. Bu mübarek sahabi, rivayete göre Efendimizin vefatından sonra hiç ezan okumamış.
Burada kalış sebebi, Hz. Ömer Efendimizin komutanlarından Tarsus un fatihi Ebu Musa el-eşari r.a. zamanında buraya gelmiş ve vazifeli zattan öğrendiğimize göre 20 gün misafir kalmış olduğundan, kaldığı yere makamı olarak türbesi yapılmış teberrüken. Onun hatırasını yaşatmak için ziyaret edilmektedir. Esas kabri şerifi Şami Şerif dedir. İleride Bilali Habeşi h.z uzun uzun anlatacağız.
O, Rasülüllah Efendimiz s.a.v.in teberiklerinden idi. Vardıkları yerlerde sayısız bereketler bırakmışlardır. O, kıymeti ölçülemeyen güzel insanın kademi mübarekelerinin bastığı yerler ve kısada olsa kaldıkları hizmet verip geçtikleri yerler, onların makamlarıdır. Binaenaleyh; Burasını da kıymetini bilenler onun adına türbe yaptırmışlar. Ve biz de, h. Bilali r.a. orada görürmüşçesine ziyaret ediyoruz. (Asıl kabri Şami Şerif de Ehlibeyt kabristanlığındadır. İleride anlatacağız.) (Devam edecek)

Yazarın Diğer Yazıları