Mustafa Özyurt

Bid'at Nedir

Mustafa Özyurt

İslam coğrafyasında fesat mihrakları boş durmamış. İbadet va taata tealluk eden hususlarda Müslümanlar arasında bozuk fikirler üretmişler ve Müslümanların nezih itikatlarını bozmaya yönelik birçok faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bunlardan en önemlisi Bid’adlerdir. Buna binaen Hz. Hadimi Bid’adler üzerinde çok ciddi bilgiler akdarmakta bizlere, şöyle ki:
Bid’ad, itikaden, amelen ve filen sünnete muhalif olan, dine sonradan ihdas edilen şeylerdir der.
Haşiyesin de Musannıf r.a. Bid’atın nevilerini (çeşitlerini) şöyle nakletmektedir: Ücretle Kur’anı Kerim okumak. Ölü evinin yemek vermesi (cenaze olduğundan itibaren üç gün içerisinde diye tarif edilir). Tadili erkânı namaz da terk ve namazı süratli kılmak. İmamdan öne geçmek. Safları düzeltmemek. Teğanni ve Kuran da lahn, raks ve çalgılı ilahi ve ezkar (zikirlerde) da iztırap (Deprenmek), hutbe de salevat getirtmek ve âmin dedirtmek çalgılı yemek vermek.
Hz. Aişe validemiz‘den rivayetle: Rasülullah (s.a.v.) buyurdu ki: Kim bizim emrimizde olmayan bir şeyi ihdas ederse o merdud’dur.” yani sevap vs. niyetiylede olsa reddolunur. Yine Aişe validemizden r.a. dan rivayetle:
Rasülullah s.a.v. ”Kendisinde bizim emrimiz olmayan bir amelle kim amel ederse o reddolunmuşdur”buyurmuştur.
Bid’ad fiili kalbe kasvet yapar. Ve bid’ad sahibini münkiratı irtikâp etmeye cesaret verir. Ve denildi ki: Bid’at sebebiyle sünnet zayi olur. Mesela gafletle geçirilen namaz, huzu ve huşusuz namaz ve ticaret esnasında kalp fikrini (tefekkürü) terk etmek. Yani kalbi düşünceyi ticarete bırakmak.
Nur s.ayet 37 de “Nice erkekler vardır ki, onları ticaretleri ve alış verişleri Allahı zikirden namaz kılmaktan alakoyamaz” buyurulduğu gibi.
Huzeyfe r.a.dan İbni Mace de hadisi ş.de: “Rasülullah Efendimiz s.a.v., sahibi bid’atın Cenabı Allah orucunu, haccını, umresini, cihadını, tevbesini, adaletini kabul etmez. Ve kılın hamurdan çıktığı gibi İslamdan çıkar” buyurdu. Yani bid’ad sahibinin orucu ve haccı farz olsun nafile olsun kabul olmaz.
Velhasıl; Bid’ad sahibi, bid’ata devam ettiği müddetce taatından hiçbir amel kabul olmaz. Öyle ise aşağıdaki hadisi şeriflere bir gözatalım!
Rasülullah s.a.v. “Sizin üzerinize benim ve Hulefa’i Raşidin’in sünnetleri vardır” buyurmuştur. Ve yine: Eshabım yıldızlar gibidir. Onların hangisine uyarsanız hidayet bulursunuz” buyurmaktadır. Onların gösterdiği yoldan giden bid’adlere sapmaz.
İzah: Bid’atler ibadettedir. İtikadi olsun ameli olsun. Giyimde değil. Mesela: İslamda örtünme ve avret mahallini setr etme (örtmek) vardır. Adabına uyarak her sene değişiklik yapmak, değişik şeyler icad ve imal etmek bid’ad değildir. Yani sanaatta yenilik bid’ad değildir.
Minare: Mesela Minare bid’ad değildir. Bunda maksad namaz vaktinin ilamına yardımcı olacağındandır.

HAKİKAT

Hakikat, Ehlullah’ın din de Rububiyyeti müşahede ile hakikatını iltizamda tevhid ve irfan denizinde istiğrak ve istiab’a sünneti nebeviyyenin inceliklerine ihtimam göstermektir. (b.s.152) (b.s.122)

RASÜLULLAH RÜYADA GÖRÜLÜRMÜ?

Rasülullah s.a.v Efendimiz: Kim beni rü’yasında görürse yakında yakaza (uyanıklık halinde) halinde görür” buyurmuştur. Bu hadisi şerif, görülebileceğine delildir. (Kadı Menavi). (b.s.153) (Devam edecek)
 

Yazarın Diğer Yazıları