
Aşıklı Sultan Hazretleri
Mustafa Özyurt
Bu mübarek zat Kastamonu’nun fethinde cihada girişmiş ve Kalekapısı mevkiinde şehit düşmüştür. Vefatından asırlar sonra yakın bir zaman evvel bir Vali’nin rüyasına girerek ‘’gel ben yanıyorum beni kurtar!’’ demiş, Vali birkaç kere bu rüyayı görmüş ve uyanmış, soruşturduğunda türbede yangın çıktığını öğrenmiştir. Yangını söndürmeye gitmişler bu arada Aşıklı Sultan Hazretleri’nin çürümediği ve bedeninin aynı taptaze durduğu görülmüş, fakat çürümemesine rağmen yangın sebebi ile aşık kemiğine kadar ateş yaktığı için kendisine Aşıklı Sultan ismi vermişler. Türbede bazı şehitler ve veliler de bulunmaktadır. Rabb’imiz şefaatlerine nâil eylesin; âmîn.
EBU SÂLİH EL MÜNCÎ
Atabey Gazi Camii Şerifi’nin hemen karşısında bulunan bu türbede Yûsuf el Hemedâni Hazretleri’nin Kastamonu’ya Halife olarak gönderdiği Ebu Sâlih el Müncî Hazretleri yatmaktadır. Halk arasında Maden Dede olarak bilinmektedir. Kendisi madenleri keşfedip Atabey Gazi Hazretleri’ne fetih için destek vermiştir.O yüzden bu ismi almıştır.Türbede aynı zamanda onun halifesi Veli Dede Hazretleri ile Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’nin damadı ve halifesi Şeyh Îsâ Hazretleri medfun bulunmaktadır.
PEYGAMBER-İ ZİŞÂN
Kastamonu Hepkebirler camii şerifinin içinde bulunan bu kemerin altında keşif ehlinin tesbîtine göre geçmiş Peygamberlerden bir Peygamber-i Zişân medfun bulunmaktadır. Keşif ehli, o Peygamber’in ism-i şerifini tesbit etmişlerse de şu anda bu bilgiye ulaşamadık. Ama bu camii şerifin içinde geçmiş enbiyâdan bir zâtın yattığı tespit edilmiştir. Rabb’imiz şefaatlerine nâil eylesin; âmîn.
Seyahat etmeyi sevenler iyi bilir, her şehrin bir rengi vardır. Mesela Mardin sarıdır, Rize yeşil, Erzurum ise beyazdır. Kastamonu’yu ise tek renkle ifade etmek çok zor… Yeşil ile mavi, iki ana renk ve bunların şemsiyesi altında onlarca ara tonun yansıdığı bir şehirdir.
Kastamonu bu toprakların kültür birikiminin önemli eserleriyle doludur. 16. asrın başlarında inşaa edilen, dönemin kadısı Nasrullah Efendi’nin adını taşıyan Nasrullah Camisi, şehrin merkezinde bir mimarî zarafet örneği olarak çıkar karşımıza... İç mekân tezyinatı ile hayranlık uyandıran camideki hat yazılarının büyük kısmı Kastamonulu hattat Ahmet Şevki Efendi’nin elinden çıkmadır. Minberi ise yöredeki orijinal ahşap işleme san'atının en görkemli örneklerindendir.
Şehrin en önemli değerlerinden biri de Ş. Şaban-ı Veli Camisi ve Külliyesi. Külliyeye adını veren meşhur mutasavvıf ve din âlimi Şeyh Şaban-ı Veli, Osmanlı döneminde hem İstanbul’da Fatih Medresesi’nde hem de Kastamonu’da ders veren, dünyaca tanınmış bir zâttır. (Devam edecek)