
Alaaddin Keykubat (6)
Mustafa Özyurt
Anadolu da büyük bir cihad ve medeniyet devri:
Alaaddini Keykubat Hazretleri, sadece dini milli değil, ülkesinin imar ve inşaat işlerine de ağırlık verirdi. Halkın gönlüne, ruha ferahlık veren manzaralara, güller, camii ve havuzlara da ehemmiyet vermiştir. Tafsılatını yine tarihten dinleyelim;
Zamanında, muhteşem bir ticari hayatın gelişmesi yanında zira-i gelişmeye de azami gayret gösterilmiştir. Avrupalılar, Anadolu’yu efsanevî servetler ve hazineler diyarı olarak görürlerdi. Sultan adına basılan Sikke-i ve Alaaddin Keykubadî denilen altın paralar piyasanın en kıymetli, geçer akçesi idi. İmar ve inşaat sahasında çok büyük gelişmelere değer verilirdi.
Beyşehir gölü üzerinde Kubâdâbâd, Kayseri’de Keykubadiye ve Konya saraylarını vs. yaptırdı. Kubâbâd meyve ağaçları, yeşillikler ve Beyşehir gölünün ruha ferahlık veren manzarası, güller, camii ve havuzları muhteşem bir mamure idi. Sultan sarayında yabancı elçileri kabul ederek, ziyafet verir onlara Anadolu Selçuklu Devletinin gücünü en güzel şekilde gösterirdi.
Selçuklu Devletinin ordusu yüz binden fazlaydı, bu ordunun esasını Anadolu’da her vilayette bir subaşının kumandasında bulunan ve ikda arazisine dağlan sipahiler meydana getirirdi. Merkez de satın alınmış kölelerin meydana getirdiği Gulamhanelerde yetişen muhafız kuvvetler vardı. Bunların mevcudu on bin ile on iki bin arası idi. Ayrıca merkezde Gürcü, Kıpçak, Frenk ve Almanlardan müteşekkil ücretle askerlerde bulunurdu.
Karadeniz de Sinop, Akdeniz de ise Antalya ve Alâîye limanları vardı. Ve bunlarda Tersane, Donanma inşa edilir, denizaşırı seferler yapabilecek derecede kuvvetliydi. Silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları memleket içinden temin edilirdi. Güçlü bir istihbarat teşkilatı vardı. Büyük Selçuklu Devletinin hizmetleri sayamayacak kadar çoktur kanaatindeyim. Netice itibariyle Selçuklular Anadolu’da büyük bir cihad ve medeniyet devri yaşadılar. İslamiyet’i yaymak, yaşamak, yaşatmak için Anadolu toprağını kanlarıyla suladılar. Anadolu’nun her köşesi kahramanların ve velilerin kabirleriyle süslendi. Bu yiğitler, asırlarca sürdürülen cihad ve mücadeleler ile Anadolu’ya bambaşka bir mana kazandırıp, güzel bir yurt yaptılar. Yüksek bir medeniyet kurdular. Bu güzel yurdun kurucuları Süleyman Şahlar, Kılcarslanlar, Danişmend gaziler, Sultan Mes’ud, Keyhusrev ve Keykavuslar olmuşlar. Bu güzel vatanın kurulmasında, mükemmel ve seçkin bir Türk Sultanı olan Aladdin Keykubad’ın da, hizmeti pek büyüktür. Her şeyin bir zevali olduğu gibi, li-hikmetin Selçuklu’nun da zevali geldi. Selçuklu devletinin çöküşünden sonra, Türk milleti Kayı Bey etrafında toplanıp, pek muhteşem ve çok mükemmel bir şekilde teşkilatlanan Osmanlı devletini kurdu. İslamiyet’e uyarak, üç kıta da yepyeni ve benzeri görülmemiş bir cihan hâkimiyeti ve üstün bir medeniyet kurdular. Bu müstesna devlet asırlarca hüküm sürdü. İnsanlığın yüzünü güldürüp çok müreffeh bir hayat yaşattı. Gerek Selçukluların, gerekse Osmanlıların en mükemmel ve en bariz vasıfları, peygamber efendimizin bildirdiği dosdoğru yol olan Ehl-i sünnet itikadına sarılmaları ve bunu yaymak için çalışmalarıdır. (T.g. t.sult.s.) –Selçukname (Anonim), sh. 45 (Devam edecek)