
215- KÂBE-İ M. VE RAVZA-İ MUTAHHARA'DAKİ HATLAR
Mustafa Özyurt
Kâbe örtüsündeki “NEBBİ’ ‘İBÂDΔ29 “VE İZ SEELEKE ‘İBÂDΔ30 “VE BEŞŞİRİ’L-MÜ’MİNÎNE”31, MEN YA’MEL SÛEN32VE İNNÎ LE-ĞAFFÂR33 âyetlerinin yanı sıra, Kâbe kapısındaki “KUL Y ‘İBÂDİYE’LLEZÎNE ESRAFÛ”34, “ĞÂFİRİ’Z-ZENB, KÂBİLİ’T-TEVB”35 , “KETEBE RABBÜKÜM ‘ÂL NEFSİHİ’R-RAHME”36 âyetleri ile Allah’ın engin rahmeti vurgulanarak ümitsizlik reddedilmekte; Mescid-i Nebevî’nin Kadınlar kapısındaki “VE MEN YAKNÜT” âyetleriyle -Peygamber hanımları özelinde- mümin kadınlara birtakım tavsiyelerde bulunulmakta; yine aynı yerdeki “Lİ’R-RİCÂLİ NASÎB” âyetiyle kadınlara ve erkeklere, kadın ve erkek olarak kendi rollerini oynamaları, birbirlerinin özelliklerine göz dikmemeleri salık verilmekte;
Kubâ mescidindeki “ELİFLÂMMÎM ZÂLİKE’L-KİTÂB” âyetleriyle felâha ereceklerin kimler olduğu, dış pencerelerdeki “VE SÂRİ’Û İLÂ MAĞFİRATİN MİN RABBİKÜM VE CENNETİN” ifadesiyle insanlar ibadete teşvik edilmekte; Kanunî ve Kayıtbay mihraplarındaki “ET-TÂİBÛNE’L-‘ÂBİDÛN, KUL SADAKA’LLÂH, İNNE EVLE’N-NÂS” âyetleri ve Kâbe örtüsündeki Kureyş sûresi ile ziyaretçilere bir müminin taşıması gereken sıfatlar ve Allah’a -Hz. İbrahim’in yolundan giderek- kulluk etmeleri gerektiği hatırlatılmaktadır.
Sonuç olarak; Kâbe ve Ravza’da yazılı âyetler Allah’ın engin rahmeti, kıble, hac, namaz, Hz. Peygamber, Hz. İbrahim ve Mescid-i Harâm çerçevesinde yoğunlaşmaktadır. Böylece hac, umre vb. amaçlarla kutsal mekânları ziyaret edenlere, söz konusu mekânların önemi tekraren vurgulanmakta; özellikle “her tür günahtan tevbe etme imkânı bulunduğu” hatırlatılmaktadır.(Devamı edecek)
NAMAZDA TADİLİ ERKAN
Ebulfaruk Süleyman Hilmi tunahan Silistrev. (k.s.) hazretleri, namazda tadili erkanın lüzumunu anlatırken buyururlar ki; “Tadili erkâna dikkat edenin, rızkınız bereketlenir. Tadili erkânın üç faydası vardır. 1. Cemali ilahiye kavuşturur. 2. Mağfireti ilahiye ye kavuşturur. 3.