Mustafa Özyurt

180- HÜCRE-İ SAADET

Mustafa Özyurt

RAVZA-İ MUTAHHARA
       Fahri kâinatımız, mescidinde namaz kılmayı teşvik etmiştir. Ravza-i mutahheradan başka, yeryüzünde cennetten olduğu bildirilen başka bir yer yoktur. Fahri Kâinatımız, bir diğer hadisi şerif de, minberinin ayaklarının dayandığı yerin cennetten olduğunu bildirmiştir.
       Bu bölümde İslamiyetin ilk döneminden hatıralar taşıyan ve her birinin ayrı adı olan sütunlar yer almaktadır. Bunlardan üzerine adları ve mesci-i nebevi ile alakalı hadisi şerifler yazılıdır. Direkler; Üstüvadetü Aişe, üstüvedetü’t-tevbe, üstüvadetü’s-serir, üstüvadetü’l-hares, üstüvadetü’l-vüfut ve üstüvadetü’t-teheccüddür.
       Rasülullah efendimizin, kabr-i şerifleri ile minberiarasında bulunan mübarek yerdir. Takriben 15m uzunluğunda, 22mgenişliğinde, 330 metrekare civarındadır. 

ماَ بَيْنَ قَبْرِي وَمِنْبَرِي رَوْضَةٌ مِنْ رِياَضِ الْجَنَّةِ وَمِنْبَرِي عَلَى حَوْضِي. Manası: Benim kabrimle minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim havzımın üzerindedir. (Sahih-i Buhârî 1888). Cennetbahçelerinden bir bahçe olması; Ravzada işlenen amel, kişiyi cennetevasıl kılar, bu dünyada ravzaya girenler âhirette de cennetegirecektir. Burada ibâdet kişiyi cennete götürür. 
       Ravza-iMutahhera içerisindeki mühim yerlerden bir kısmı şunlardır; 1- minber2- Hannâne direği 3- Hz.Âişe - hacet direği 4- Ebu Lübâbe - tevbedireği 5- Serir direği 6- Hars direği 7-Vüfud direği. 
        MİNBER:Mescid-işerifin önceleri minberi yoktu. Peygamber efendimiz ayakta zahmetçekiyordu. Sonra bir hurma kütüğü bulunarak hutbe okunan yere dikildi. Rasülullah bu hurma kütüğüne dayanarak hutbe îrâd ediyordu. 
       Rasülüllah Efendimiz için hicretin 7 veya 8 yılında Ilgın ağacından iki basamak ve bir oturma yerinden ibaret bir minber yapılmıştı. Kendisinden sonra gelen Halifeler, hürmeten üçüncü basamağına oturmamışlardır.  Emeviler zamanında ahşaptan 6 basamak daha ilave edilmiştir. Osmanlı Sultanı 111. Murat tarafından 1590 da armağan edilen mermer minber konulmuştur. Osmanlı salatin camilerinde benzerleri görülen, üzerinde zarif altın tezyinatlı kubbenin yer aldığı, yaklaşık 7 m. yüksekliğindeki bu minber, süsleme ve tezyinat bakımından bir şaheser olup, halen Hz. Peygamberimizin mihrabının sağında ve minberinin yerinde durmaktadır.
 

Yazarın Diğer Yazıları