
129- ABDULVAHHAB ŞARANİ K.S.
Mustafa Özyurt
1491 yılında Mısırın Kalkaşend kasabasında doğdu. Mısırda yetişmiş ve burada hizmet etmiştir. Şaranîünvanıyla tanınıp meşhur olmuştur. Sünnet-i seniyyenin yaşanması ve yaşatılması üzerinde titizlikle durmuştur. Çalışkanlığı ile hocalarının dikkat ve ilgisine mazhar oldu. Hadis ve Fıkıh dalında edindiği birikim ile zamanının önemli alimleri arasında yer aldı. Bu hareketiyle bir bakıma hocalarına karşı vefakârlığını gösterdi. AbdülvehhabŞarani, geçimini sağlamak amacıyla dokumacılık işinde çalıştı. Kendini tam manasıyla yetiştirmek için hoca ve üstadlarına tam bir inançla ve sadakatla bağlandı.
Haramlardan kaçındı ve takva üzere yaşamaya dikkat etti. Yiyecek bir şey bulamadığı zamanlarda bile durumunu hiç kimseye sezdirmedi ve kimseden bir şey istemedi. İdarecilere karşı mesafeli duran AbdülvehhabŞarani, bu konudaki görüş ve tavrını, "vali konaklarının, sultan ve adamlarının evlerinin gölgesinden dahi geçmem, yolumu değiştiririm" demek suretiyle net bir şekilde ortaya koydu. Sevimliliği, huyunun güzelliği, doğruluğu, heyecanlı bir karaktere sahip olması, üstün insani özellikleri ve müsamahakârlığından dolayı çok derin etkiler bıraktı.
Peygamber Efendimizin (a.s.v.) sözleri ve sünnetine uymanın ehemmiyeti üzerinde duran Şaranî; sünnet ve hadis-i şeriflerin Kurân-ı Kerimi açıkladığını, mezhep imamlarının sünneti, din alimlerinin de mezhep imamlarının sözlerini açıkladıklarını belirtti. Sünnetin ehemmiyeti üzerinde dururken; bütün ibadetlerin en güzel şekilde Peygamber Efendimiz tarafından icra edildiğini, aksi takdirde tüm bunları hiçbir alimin sadece Kurân-ı Kerime bakarak çıkaramayacağını belirtti. Farzların seferde kaç rekat kılınacağını Kurân-ı Kerimde bulamadıklarını söyleyenlere, Hazreti Ömerin (r.a.) şu cevabını hatırlattı: "Cenâb-ı Hakk, bize Muhammed Aleyhisselamı gönderdi. Biz, Kurân-ı Kerimde bulamadıklarımızı, Resulullahtan gördüğümüz gibi yapıyoruz. O, seferde dört rekat farzları iki rekat kılardı. Biz de öyle yaparız."