
127- ABDÜLHALIK GONCDUVANİ K.S.
Mustafa Özyurt
İslam âlimlerinden, büyüklerin yolunda olanların önderi, ilim ve marifet isteyenlerin yol göstericisi, derin âlim ve velidir. Babaları Abdulcemil, Hızır a.s. ile arkadaşlık ederdi. Hızır a.s. babasına, “ senin bir Salih evladın dünyaya gelecektir. İsmini Abdulhalık koyarsın” buyurdu.
Vasiyetnamesinde Manevi oğulları Hace Evliya-i Kebire buyurdular ki: “ Sana vasiyet ederim ey oğul ki: Her halinde ilim, edep ve takva üzere ol! İslam âlimlerinin kitaplarını oku! Fıkıh ve hadis öğren! Cahil tarikatçılardan sakın! Şöhret yapma! Şöhret de afet vardır. Aslandan kaçar gibi cahillerden kaç! Bid’at sahibi, sapıklar ile ve dünyaya düşkün olanlar ile arkadaşlık etme! Helalden ye! Çok gülme! Kahkaha ile gülmek gönlü öldürür. Herkese şefkat ve merhamet et! Kimseyi hakir görme! Kimse ile münakaşa, mücadele etme! Kimseden bir şey isteme! Tasavvuf büyüklerine dil uzatma! Onları inkâr eden felakete düşer. Mayan fıkıh, evin Mescid olsun!”
Tasavvuf da meşhur olan, on bir temel kelime ona aiddir.( Huş-der –dem, nazar ber-kadem, Sefer der –vatan, Halvet der- encümen, Yâd-kerd, Baz-geşt, Nigah-daşt, Yâd-daşt, Vukuf-i Zamani, Vukuf-i Adedi, Vukuf-i Kalbi )Yeni r.ansiklopedisi c.1 s.74-75)
ABDULKADİR GEYLANİ
Büyük İslam alimi ve mutasavvıfı, fıkıh ve hadis ilimlerinin büyük alimidir. İranın Geylan şehrinde 1177 (h.471) de doğdu. Bütün güzel huylar sanki onda toplanmıştı. Az konuşur çok susardı.
Kendisini ilme sevk eden amilleri kendi ağzından dinleyelim: Küçük idim. Arafe günü çift sürmek için tarlaya gittim. Öküz ile tarlayı sürüyordum. Bir ara ( Sen bunun için yaratılmadın ve bununla emir olunmadın) diye bir ses duydum. Korktum, hemen eve döndüm ve anneme gidip (Beni hak tealanın yolunda bulundur ve izin ver bağdad’a gidip ilim öğreneyim) dedim.