Şirinevler Camii Yazıt Anlamları!
Mükremin Kızılca
Sille Ak Mahalle Selçuklu Konya
Bu cami, İsmail Kaya Caddesi yani Kelebekler Vadisi yolu Elmalık mevkiindedir. 2005 yılında ibadete açılan cami ortalama her tarafıyla 1000-1500 kişiye ibadet imkânı vermektedir.
Caminin içinde yoğun bir çini işlemeciliği hâkimdir. Kubbesinin yüksekliği mihrabı kürsüsü ve her caminin minberinde olduğu gibi ay yıldızlı bayrağımızın süslediği minberi ile ruhani ve mistik bir havaya sahiptir.
Yazıtlarına gelince
Mihrabı sağ sol ve üstten Ayetel Kürsi nakşı ihtiva eder.
Ayetel kürsi'nin anlamı şudur;
“Allah, O’ndan başka tanrı yoktur; diridir, her şeyin varlığı O’na bağlı ve dayalıdır. Ne uykusu gelir ne de uyur. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. O’nun izni olmadıkça katında hiçbir kimse şefaat edemez. Onların önlerinde ve arkalarında olanları O bilir. O’nun ilminden hiçbir şeyi -dilediği müstesna- kimse bilgisi içine sığdıramaz. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine almıştır. Onları korumak kendisine zor gelmez. O yücedir, mutlak büyüktür.” (Bakara 255)
Mihrap da genellikle her camide yer alan mescid-i haram'dan mescid-i aksa'ya dönülmesini emreden ayet-i kerimenin “(Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir.” bölümü almaktadır;
Kıble ayeti olarak bilinen ayeti kerimenin tamamının meali şöyledir:
“(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü hep onun yönüne çevirin. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.” (Bakara 144)
Kubbenin göbeğinde Fatiha suresi güzel bir istifle nakşedilmiştir.
1- Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla.
2- Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
3- O, rahmândır ve rahîmdir.
4- Ceza gününün mâlikidir.
5- (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
6- Bize doğru yolu göster.
7- Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! Âmin.
Biraz aşağıda mihrabın biraz yukarısında yer alan ve caminin doğu batı ve kıble tarafını kuşatan siyah şerit içerisinde hem Ayetel Kürsi hem de fetih suresinin son ayeti karşılıklı olarak ikişer defa yer almıştır.
Fetih suresi 29. Ayet meali:
“Muhammed, Allah'ın Resülüdür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler. Onların, rükû ve secde halinde, Allah'tan lütuf ve hoşnutluk istediklerini görürsün. Onların secde eseri olan alametleri yüzlerindedir. İşte bu, onların Tevrat'ta ve İncil'de anlatılan durumlarıdır: Onlar filizini çıkarmış, onu kuvvetlendirmiş, kalınlaşmış, gövdesi üzerine dikilmiş, ziraatçıların hoşuna giden bir ekin gibidirler. Allah kendileri sebebiyle inkarcıları öfkelendirmek için onları böyle sağlam ve dirençli kılar. Allah, içlerinden salih amel işleyenlere bir bağışlama ve büyük bir mükâfat vaad etmiştir.”
Mihrabın ve minberin biraz yüksek hizasına doğru dört köşede ayrı ayrı yuvarlak bir daire içerisinde İhlas suresi yer alır.
İhlas Suresi
Ana kubbenin göbeğinde dört ayetiyle İhlas suresi yer alır ki meali şöyledir:
“De ki: "O, Allah'tır, bir tektir.
Allah Samed'dir. (Her şey O'na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir. Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir).
Hiçbir şey O'na denk ve benzer değildir."
Yine dört köşede başka bir daire içinde ise “Ya Rahim” ismi altışar defa nakşedilmiştir.
Minberin sağında ve kürsünün solunda “Tevekkelnâ Alâ Rabbi’s-Semâi” (biz göklerin Rabbine tevekkül ettik” cümlesi konmuştur. Bu cümle ayet değildir. Aşağıdaki Araf suresi 89. Ayetteki “Alellahi Tevekkelnâ” bölümüyle benzerlik taşır. “Semanın Rabbine” ifadesi ayette yoktur.
“Doğrusu Allah bizi ondan kurtardıktan sonra tekrar sizin dininize dönersek Allah'a karşı yalan uydurmuş oluruz. Rabbimiz Allah dilemiş başka, yoksa ona geri dönmemiz bizim için olacak şey değildir. Rabbimizin ilmi her şeyi kuşatmıştır. Biz sadece Allah'a dayanırız. Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasında adaletle hükmet! Sen hükmedenlerin en hayırlısısın. “ (Araf 89)
Şimdiye kadar gezdiğim hiçbir camide görmediğim bir farklılık da şudur dört halife ve Peygamberimizin torunlarının arasına ilk altı peygamber adları yerleştirilmiştir ki onlar şunlardır:
Hazreti Âdem İdris Nuh hüd Salih İbrahim Aleyhimüsselam.
Kubbeyi Fatiha suresinden aşağıya doğru çepeçevre özel bölmeler içinde Allah'ın güzel isimleri yani Esma Hüsna yer alır.