
Şeytanlı Koyak
Mükremin Kızılca
Güneyyurt Seyir Terası: üç ilçeye ait kırk köyün gözlenebildiği, orta Torosların nadide bir mekânı olarak eşsizdir.
Karaman ilimizin en büyük beldesi Güneyyurt kasabasının kuzeyini kuşatan Yukarı Salı elli yıllık taze bir ormanla donanmış haldedir.
İlk yaylamız olan Üssüz ile arasındaysa Çarşak / Çağşak dediğimiz Allah vergisi bir devasa kum deposu yer alır. Güneyyurt Belediyesi sokak ve tarla yolları kumlamalarını buradan sağlar.
Çarşak, yüzde elli meyilli, Kuşakpınar ile Katrancık arasında, yaklaşık üç bin metre uzunluğunda ve 1000 metre eninde bir yamaçtır.
Çarşağın başında, Üssüz koyaklarının hemen girişinde büyük bir seyir terası vardır. Buraya Güneyyurt beldemizi temsilen dev bir bayrak yerleştirilmiş durumdadır. Bu al bayrağın dibinde kırk pare köyüyle Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler’in her tarafı izlenebilmektedir. Tam karşısındaysa altından ırmaklar akan yeryüzü cenneti Güneyyurt beldesi sekiz mahallesiyle ilk göze çarpan yerdir. En doğuda Güneyyurt Ak köprüye kadar uzanan Ermenek Turkuaz gölü, en batıdaysa Başyayla’nın Direk taşı gözlenebilir.
Bu seyir terasından en güneydeyse Gazi paşaya gölge veren Yunt Dağı ve Orta Torosların en yüksek tepeleri seyredilebilir.
Üssüz yaylası burada başlar, burası koyak – tepe şeklinde araları arazi olan bir şekilde Altıntaş yaylasına kadar devam eder. Sorkun, Ayıbeleni ve Hacı Hasan kırı yaylaları bu aradadır.
Genellikle Pınargözü Mahallemizin arazilerinin bulunduğu Üssüz yaylası doğuda da Ermenek kırlarıyla mahduttur.
Güneyyurt Belediyemizin değerli başkan adaylarından, Üssüz tarla yollarını, burada arazisi bulunan halktan oluşan bir heyet eşliğinde kumlanarak tarla başlarına herkesin arabasıyla varabilmesinin sağlanması projesine el atmaları en önemli ricamızdır.
Üssüz yaylasının Çarşaktan sonraki ilk koyağına Şeytanlı Koyak denir. Bu koyak oldukça derindir ve etrafı 10 ila 30 metre kayalarla serapa çevrilidir. Ancak kıble tarafından bir girişi vardır.
Kuzlarında kar, son vakte kadar kalır. Laleler ve sümbüller ilk defa burada görülür.
Çocukken sığır çobanı arkadaşlarımızla bu koyağa girdiğimizde birbirimize bağırmaya başlar, sesin karşı kayadan yankılanıp bize dönüşünü dinlemenin keyfini yaşardık.
Sesin karşıda kayaya çarpıp bir saniye sonra aynen bize dönüşünü şeytanın yaptığını sanır buraya şeytanlı koyak derdik.
Şeytanlı Koyak
Şimdilerde ne el basar ne ayak
Keklikler ötüşürdü ciyak ciyak
Dört tarafı kayalarla çevrili
Burası Üssüzde şeytanlı koyak!
Bir köşede Kuyrukkakan barınır
Gök güdükler kar suyuyla arınır
Şimdiki çocuklar gitmez, erinir
Çarşağın başında şeytanlı koyak.
Kızoğlan ininden kuzeye çıkın
Dolu olsun her an, o azık çıkın
Doğaya zararlı kümeyi yıkın!
Boğaz ağzı üstü şeytanlı koyak.
Oturun çayıra, bir toprak görün
Bir de yufkaya ıslanmış keş dürün
Yavukluya çiğdemlerden taç örün!
Bayrağa yüz metre şeytanlı koyak.