Serince Mağarası!
Mükremin Kızılca
Küllüce Mağaraları Gezi Notları- 2
Serince Mağarası 21 Temmuz 2024
Ali Bayındır, kardeşi Kadir Bayındır ile Küllüce mevkiine bir gezi yaparlar ve burada ilk defa büyük bir mağara keşfederler. Kendileri Ağaççatı / Çimene doğumlu olduklarından bu muhiti avuçlarının içi gibi biliyorlar.
Ali ve Kadir bayındırlar 2015 yılında keşfettikleri mağarayı Facebook hesaplarından sosyal medyada duyurabildikleri kadar duyururlar.
Bu seyahatimizde yeni bir mağara keşfettik!
Küllüce mevkiinden Eskice ile Çimene arasına say ve taş döşeme katır yolunu takip ederek indiğimizde son kayada, oldukça basık, içine sürünerek girilebilen bir mağaraya ulaştık.
Ali Bayındır kardeşimizin ilk defa bize gösterdiği ve gezmemizi sağladığı bu mağara diğerinden daha ilginç geldi bana.
Mağara yola yani Göksu dere yatağına oldukça yakın bir yerde bulunuyor.
Geriden baktığınız zaman ağız genişliği iki metre olan mağaranın 40 santim de yüksekliği vardır. Bu durumda bu mağaraya sürünerek girmekten başka çare yoktur ve 9 arkadaşımız buraya da sürünerek girdik.
Mağaranın ağzına durduğunuz zaman içeriden oldukça serin bir hava estiğini hissediyoruz, bu da mağaranın geri kısmında yukarıya açılan bir delik olduğu manasına geliyor. Yani hava cereyanından dışarıya serin hava çıkıyor.
Mağaranın ağzına geldiğiniz zaman kendinizi adeta kapısını açtığınız bir derin dondurucunun önünde hissediyorsunuz, devamlı serin bir hava esmektedir.
Bu mağaranın içinde de yine sarkıtlar ve dikitler yer yer kırılmış halde olması bunun da devrini tamamladığı artık yeni su damlalarıyla kireçlenmelerle doğal sarkıt ve dikitlerin oluşumunu durdurduğunu görüyoruz.
30 - 40 santimetre boyundaki ve 2 metre enindeki basık girişinden sürünerek girdiğimiz bu mağaranın içi de yaklaşık 30 - 40 metre uzunluğundadır.
Bu bakımdan bu mağaraya Serin in veya Nemli in adı verilebilir.
Karaman'daki İncesu mağarasını da gezmiştik ancak orayla buranın farkı, İncesu mağarası çok yüzeyde olmasına rağmen Dikilitaş mağarası oldukça derindir.
Dikilitaş mağarası Silifke'de bulunan cehennem vadisini andırmaktadır gittikçe inilmekte ve indikçe daralmaktadır.
İncesu mağarası sulu, nemli ve her taraftan üzerimize su damlaları geldiği halde Dikilitaş mağarası oldukça kurudur. Buradan şu sonuç çıkmaktadır: İncesu mağarası henüz oluşumunu devam ettirmektedir, Dikilitaş mağarası ise milyonlarca yıl zaman alan oluşumunu tamamlamış artık kırılmaya dökülmeye başlamıştır.
Burada özellikle bu mağaraları keşfedip bize 5 - 6 saat zaman ayıran Ali Bayındır arkadaşımıza ve patpatıyla bizi dağ bayır saatlerce getirip götüren kardeşi Ahmet Bayındır kardeşimize samimi olarak teşekkürü bir borç biliyoruz.