
Masal
Mükremin Kızılca
“Kes masalı Hoca!”
Bu ses duyulunca herkes fal taşı gibi gözlerle ona baktı: defnedilmekte olan ve trafik kazasında hayatını kaybeden 17 yaşındaki torunu Alp Ali Şen için Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazına katılan dedeydi bu.
Yıl 2014, konu üzerindeki bütün söylemler ve yorumlar bu dedenin haklı mı haksız mı olduğu yolunda görülüyor. Oysa burada bence üzerinde durulması gereken konu kesilmesini emrettiği masaldır.
O halde biz de biraz bu “masal” üzerinde duralım
Masal kelimesi Kur’an’da geçen mesel kelimesinin kalın söylenişidir. Bu kelime Arapçadaki te ile se arasında bir telaffuza sahip olan peltek se ile yazıldığından metel olarak da kullanılır.
Genel olarak, örnek, atasözü, güzel misal, numune, benzer, ibret alma manalarında kullanılan mesel kelimesi Kur’an-ı kerimde 69 ayette geçer, işte onlardan birisi:
“İnkâr edenleri imana çağıran (peygamber) ile inkâr edenlerin durumu, bağırıp çağırmadan başka bir şey duymayan hayvanlara seslenen (çoban) ile hayvanların durumu gibidir. Onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Bundan dolayı anlamazlar.” /Bakara 1/171)
Bu ayetteki mesel de çoğunluk ayetlerde olduğu gibi “gibi” manasına kullanılmaktadır.
Kur’an’da 19 ayette de çoğul olarak emsal şeklinde geçer, işte o ayetlerden birisi:
“O, gökten su indirdi de dereler kendi ölçülerince dolup aktı ve sel üste çıkan köpüğü aldı götürdü. Süs eşyası veya yararlanılacak bir şey elde etmek için ateşte erittikleri şeylerden de böyle köpük olur. İşte Allah, hak ile batıla böyle misal getirir. Köpüğe gelince sönüp gider. İnsanlara yararlı olan ise yerde kalır. İşte Allah, böyle misaller verir.” (Ra’d / Gök gürlemesi 17)
Bu ayette de emsal, misal vermek, örnek göstermek manasındadır.
Bir de mesel kelimesinin farklı kalıpta çoğulu vardsıreki bir ayette geçer ve mesülât kelimesidir:
“Bir de senden, iyilikten önce kötülüğün acele gelmesini istiyorlar. Oysa onlardan önce ibret alınacak birçok azap gelip geçmiştir. Şüphesiz Rabbin, insanların zulümlerine rağmen bağışlama sahibidir. Bununla beraber Rabbinin azabı pek şiddetlidir.” (Ra’d 6)
Bu ayette de mesel kelimesi ibretlik olay manasındadır.
Mezarlıklarda ve cami önlerinde böyle tatsız olayları önlemek için camiye getirilmek istemeyenleri, alenen Allah tanımayanları ve vasiyetinde yakılmak isteyenle hakkında bir yasal düzenleme yapılmalıdır.
Kutsal mabetlerimizin önünde kutsallarımıza hakaret etmek ve kutsal değerlerimizi dile getiren hocalarımızı mahcup etmek, küçük düşürmek kimsenin haddi değildir.